Céges számítógépek: így védekezzünk a vírusok ellen!

2014. augusztus 29. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Itt egy vírus, ott egy féreg, de könnyen lehet, hogy mindkettő egyszerre támadja meg cégünk számítógépeit. A jelenleg alkalmazott számos vírusirtó mellett van néhány alapelv, amit célszerű szigorúan betartanunk, ha nem szeretnénk, hogy vállalkozásunk informatikai rendszere megfertőződjön.

1. Ne használjunk .doc és xls kiterjesztésű fájlokat!

Amennyiben Microsoft Word szövegszerkesztővel dolgozunk, a fájlok mentésekor doc.kiterjesztésű helyett használjunk inkább Rich Text formátumú, az xls helyett pedig csv fájlokat.  Ezek ugyanis nem tartalmaznak vírusokat hordozó makrókat.

2. Töltsük le a frissítéseket!

Mindig töltsük le a legfrissebb biztonsági megoldásokat és futassunk vírusellenőrzést az internetről letöltött fájlokon!

Ne mi legyünk a spam!
A spamszűrők működését ismerni azért is fontos, nehogy a mi hírlevelünk, anyagunk kerüljön a szemét mappába a fogyasztók, ügyfelek számítógépén. Spam kisokosunkkal segítünk!

3. Kerüljük az indítható fájlok küldését és fogadását!

Soha ne nyissuk meg emailben érkezett exe, vbs, js, wsh kiterjesztésű fájlokat, mert azok vírusokat tartalmazhatnak!

4. Vigyázzunk a spam-ekkel!

Ne nyissuk meg kéretlen levelek csatolt fájljait vagy kövessük hivatkozásait!

5. Változtassuk meg a bootolási sorrendet!

Alapból a legtöbb számítógép úgy van konfigurálva, hogy a gép bekapcsolásakor az A meghajtóról bootolnak és csak akkor teszik ezt a merevlemezről, ha ott nem találnak  lemezt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználó egy vírusos hajlékonylemezt felejt a meghajtóban, a gép indításkor azonnal megfertőződik.

Kép:Pixabay

6. Használjunk úgynevezett megtekintőket (viewers)!

A legtöbb email alkalmazást lehet úgy konfigurálni, hogy a levelekhez csatolt fájlokat a viewer közbeiktatásával nyissa meg. Így könnyedén elkerülhető az, ha a fájl vírusos, akkor megfertőzze környezetét! De, ha például egy xls fájlt – szokásos módon – dupla kattintással nyitunk meg, elindítjuk a táblázatkezelőt és a fájlban található makrók is aktivizálódnak, lehetővétéve a számítógép vírusok általi megfertőződését. A viewer használatával ezt kerülhetjük el.

7. Fizikailag szeparált számítógépen böngésszünk!

Vagyis legyen egy olyan gép, amin a cég érzékeny adatait (könyvelés, ügyféladatok stb.) tartjuk, és amely SOHA nem csatlakozik az internethez. Arra használjunk bármilyen más eszközt. Ezzel a módszerrel nemcsak a fertőződés veszélyét csökkenthetjük, hanem alkalmazottaink szörfölését is korlátozhatjuk.

8. Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot!

Ezáltal a rendszer teljes összeomlása esetén is megmarad az információk jelentős része.

Veszélyesen élnek a mikrovállalkozások
A 25 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások a legkevésbé tekintik kulcsfontosságúnak az IT stratégiát, mivel úgy vélik, túl kicsik ahhoz, hogy támadások célpontjaivá váljanak, pedig ebben tévednek.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor