Biztonsági tippek a nyugodt nyaraláshoz

2015. július 04. szombat - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Táblagépek és laptopok nélkül már egyre nehezebben tudjuk elképzelni a pihenésünk időszakát. Az ESET szakértői most néhány tippet és tanácsot adnak az online eszközeink biztonságos és körültekintő használatához, ami a gondtalan nyaralásunk alapja lehet.

„A pihenés és kikapcsolódás ideje alatt hajlamosabbak vagyunk könnyedebben kezelni az elektronikus eszközeinket is, pedig a veszélyek száma a legtöbb esetben hatványozódik ezekben a helyzetekben. A fiatalok legfontosabb fesztiválkelléke a mobiltelefonjuk lett, amin az összes személyes adat és érzékeny információ megtalálható róluk. Érdemes ezért a körültekintő használat mellett néhány biztonsági tanácsot is betartani – nyilatkozta Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT-tanácsadója. – A számítógépeken megszokott védelmi megoldások mellett már minden okostelefonra is egyszerűen, pillanatok alatt lehet biztonsági szoftvert telepíteni.”

Kép: PP-archív

10+1 Biztonsági tipp a nyári szezonra

1. Mindig védjük jelszóval eszközeinket.

Miért? Ha valaki ellopja a telefont, táblagépet, laptopot először a jelszóval szembesül, és csak annak feltörése után tud hozzáférni az adatokhoz. Természetesen nem lehetetlen feltörni a jelszavakat sem, de ezáltal mégis egy réteggel több védi számítógépünket, így időt nyerhetünk az eszköz megkeresésében, esetlegesen a letiltások, korlátozások végrehajtásában.

2. Mindig készítsünk biztonsági mentést az eszközökön tárolt adatokról.

Az, hogy nem tudjuk visszaszerezni ellopott eszközünket, még nem jelenti azt, hogy az azon tárolt összes információt és szoftvert el kell veszítenünk. Ha rendszeresen végzünk biztonsági mentéseket, akkor a legjobb úton haladunk afelé, hogy megvédjük elveszett fájljainkat. Manapság már nagyon sokfajta mentési lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve az online mentési módokat is, legyen szó akár mobil eszközeinkről, akár személyi számítógépünkről.

3. Használjunk nyomkövető szoftvert, amely segít az ellopott eszköz felderítésében.

Ellopott eszközünk visszaszerzése egyáltalán nem lehetetlen, főleg akkor, ha tudunk kommunikálni az eszközzel vagy azzal a személlyel, aki eltulajdonította.

4. Ne kísértsük a tolvajokat azzal, hogy őrizetlenül hagyjuk eszközeinket, főleg nyilvános helyeken.

Ha őrizetlenül hagyjuk a laptopot az autóban, táblagépet a repülőtéren vagy okostelefont egy étteremben, az olyan, mintha felszólítanánk a tolvajokat, hogy lopják el azt.

5. Titkosítsuk a fontos adatokat.

Ha fontos adatainkat titkosított fájlokban tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy bárki hozzájuk férhessen az ellopott eszközön. A fájlok titkosítása a legfrissebb Microsoft Windows és Mac OS X operációs rendszereken ingyenesen elérhetőek.

6. Gondolkozzunk kattintás előtt.

A közösségi médiában szembejövő linkek közül sem minden az, aminek látszik, rengeteg az átverés, főleg azok, melyek pikáns tartalmakat ígérnek. Sokszor biztonságosabb először rákeresni a link tárgyára a Google-ban vagy a weboldal URL-jét begépelni a böngészőbe.

7. Ne osszunk meg olyan személyes tartalmat, amit nem mutatnánk meg a főnökünknek.

Miért? Az adatvédelmi beállítások ellenére szinte lehetetlen kontrollálni, hogy mi történik azokkal a dolgokkal, amiket kiposztolunk, szóval ezeket  bárki láthatja, akár olyan is, akivel nem szeretnénk megosztani az adott tartalmat. Rendszeresen ellenőrizzük adatvédelmi beállításainkat, mivel ezek időnként megváltozhatnak.

8. Csak olyan emberek bejelölését fogadjuk el, akiben megbízunk, és akár egy házibuliba is meghívnánk.

Ha ismeretlen embert fogadunk el barátunkként, az a saját hírnevünket veszélyeztetheti. Győződjünk meg róla, hogy jól értelmezzük a „barátom barátja“ beállítást a közösségi oldalakon.

9. Ne terjesszünk linkeket és posztokat ellenőrzés nélkül.

Az információk és linkek megosztása vizsgálat nélkül nagyon kockázatos. Becsaphatnak minket, így helytelen és rosszindulatú tartalmakat oszthatunk tovább.  Ellenőrizzük ezeket a tartalmakat egy megbízható hírportálon, mielőtt megosztanánk őket a közösségi médiában.

10. Úgy posztoljunk, hogy bármi, amit kitettünk, saját életre kelhet.

Ugyan kitörölhetünk tartalmakat, azokat már lehet, hogy látták, és elmentették.

+1. Sose tegyünk fel a közösségi oldalra olyan fotókat, amelyeken lakásunk értéktárgyai, nagy értékű műszaki cikkei láthatóak, vagy amelyek segíthetnek az esetleges betörőknek a tájékozódásban. És végül sose posztoljuk ki előre, ha nyaralni indulunk, ugyanis a statisztikák szerint a betörők több mint 85 százaléka is aktívan használja, figyeli a közösségi oldalakat. Emiatt ha például éppen becsekkolunk a reptérre, bőven elég a közvetlen családtagokkal, barátainkkal közölni, nem tanácsos ezt publikus információként megosztani.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor