Bíróság dönti el, örökölhető-e a digitális tartalom

2018. június 22. péntek - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Legfelsőbb bírósági ítélet mondja majd ki Németországban, örökölhetők-e a digitális tartalmak. A háttér: egy család a Facebook révén szeretné megtudni, lányuk baleset áldozata lett-e, vagy öngyilkosságot követett el.

A 15 éves lányt tisztázatlan körülmények között gázolta halálra a metró. Szülei ki szeretnék deríteni, baleset volt-e, vagy más körülmények állnak a tragédia mögött, s ehhez szeretnének betekinteni lányuk Facebook-üzeneteibe, adatforgalmába.

facebook jel törött üveg mögött

Kép: PP archív

A szülőknek megvan ugyan a jelszó gyermekük oldalához, de azt a szolgáltató, miután tudomást szerzett a lány elhunytáról, úgynevezett „emlékoldallá” alakította. Ez azt jelenti, hogy az „emlékére” jelzéssel ellátott oldalon barátai, ismerősei láthatják a tartalmakat, fotókat, megoszthatják az elhunyttal kapcsolatos emlékeiket, de annak levelezése nem hozzáférhető.

Személyes adat a céges e-mail cím?
Gyakran előfordul, hogy a munkáltató céges e-mail címet biztosít a munkavállalónak. Ennek kapcsán felmerülő a kérdés, hogy a céges e-mail cím személyes adatnak minősül-e, küldhető-e rá elektronikus reklámlevél? Szintén problémát jelenthet, hogy a munkáltató miként ellenőrizheti a céges e-mail cím használatát, ha azon magánjellegű levelezést is folytat a dolgozó.

A Facebook egyúttal felhívta a figyelmet: használóinak lehetősége van beállítani, hogy fiókjukat a szolgáltató haláluk után törölje – akárcsak arra, hogy „hagyatéki kapcsolattartót” jelöljenek kl, aki gondozza majd oldalukat.

A Facebook elutasította a szülők kérését, hogy megismerhessék lányuk üzeneteit, azzal az indokolással, hogy nemcsak az elhunyt, hanem kapcsolatainak adatait is meg kell védenie. A szülők bírósághoz fordultak, az ügyben a Szövetségi Bíróság hirdet júliusban ítéletet.

Annak általános érvényű kérdést kell eldöntenie: örökölhető-e a digitális tartalom – ugyanúgy, ahogy például örököljük és megismerhetjük elhunyt hozzátartozóink írásos feljegyéseit, levelezését.

(Forrás: Der Spiegel)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.