Beleszédülünk a virtuális világba

2017. október 31. kedd - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

A 3D-s szemüvegek használata  látás- és egyensúly-zavarokat okozhat gyermekeknél, a gyártóknak módosítaniuk kell termékeiket - figyelmeztettek a Leeds Egyetem kutatói. Vizsgálataik szerint felnőtteknél fejfájáshoz, a szemek kiszáradásához vezethet, de még ismeretlen, milyenek lehetnek a hosszútávú következmények gyermekeknél.

A kutatásokat a virtuális valóságot kölcsönző eszközök mind gyorsabb elterjedése, új meg új termékek megjelenése indokolta. Mark Mon-Williams, az egyetem pszihológiai tanszékének tanára vezette az első vizsgálatok egyikét, amellyel felmérték ezeknek a termékeknek a hatását. Mint hangsúlyozta, a virtuális háromdimenzionális valóságot a szemüvegek kétdimenzionális képernyőre vetítik, ami megterheli a szemet. Ez felnőtteknél fejfájáshoz, a szemek kiszáradásához vezethet, de még ismeretlen, milyenek lehetnek a hosszútávú következmények gyermekeknél.

Kép: Observer

Kép: Observer

A kisérleteknél húsz, 8-12 éves gyerek játszott a szemüvegek segítségével, 20 percen át, majd megvizsgálták őket. Komolyabb látás-károsodás egyiküknél sem lépett fel, de kettejüknél megállapítható volt, hogy távolság-észlelésük kihagyott, míg egy harmadik közvetlenül a játék befejezte után drasztikus egyensúlyzavarokkal küzdött. A tünetek átmenetiek voltak ugyan – de a gyerekek csak rövid időre merültek el a virtuális valóság világában és a divatos játékokkal sokkal hosszabb időt töltenek.

Az intelligens gépek pontosabbak, mint az emberek
Az ipari Internet of Things (IIoT), vagyis az IoT-technológiák ipari, logisztikai szektorokban való alkalmazása a machine learning (gépi tanulás) és a big data technológiák egyesítésével forradalmasítja a gyártást: a korábbinál sokkal nagyobb adatmennyiséget bocsát rendelkezésre, jelentősen gyorsabban és hatékonyabban, amelynek megfelelő hasznosítása üzleti előnyre váltható be.

A gyártók feladata ezért az, hogy közelebbről  megismerjék: hogyan észlelik a gyerekek 3D szemüvegeiken a mesterkélt valóságot, miként látják ott  tárgyakat, a távolságot. Mindezt figyelembe kell venni, hogy olyan termékek, képernyők kerüljenek forgalomba, amelyek nem okoznak látás – vagy egyensúly-zavarokat.

A kérdés általánosan is fontos, mivel az új technika rohamosan hódít új területeket. A 3D szemüvegeket használják már például a brit felsőoktatásban is: fogorvos-hallgatók ilyen szemüvegekkel tanulmányozhatják  behatóan a fogakat, jövendő sebészek a daganatokat.

(The Observer)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek