Az új iPad már annyit tud, mint nagyobb testvérei

2017. augusztus 30. szerda - 16:01 / Nagy Mariann
  •    

Újra hasít a tabletek piacán az Apple. A visszaesés után a legutóbbi negyedévben már 11,4 millió tabletet adott el, 28 százalékkal többet, mint az előző negyedben.

 

Az Apple-termékek újabb történetének egyik szenzációja volt a tabletek megjelenése, ám a kezdeti sikerek után az eladások az elmúlt években igencsak visszaestek. A legutóbbi negyedévben azonban már 11,4 millió tabletet adott el az Apple, 15 százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában és 28 százalékkal többet, mint az előző negyedben.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A fordulat meglepő a tablet-koncepció egyébként is sajátos történetében. A kisméretű, tábla alakú számítógép ötlete Alan Kaytől, a Xerox egykori fejlesztőjétől származik, még 1968-ból. Kay, aki később átment az Apple-hoz, 1972-ben adott közre tanulmányt Dynabook nevű gépéről, majd John Sculley, az Apple akkori vezetője 1993-ban hozta azt forgalomba Newton néven. A Kay által kifejlesztett első Apple-tablet azonban csődöt mondott a piacon, és Steve Jobs, aki visszatért cégéhez, 1998-ban leállította eladását. Majd 2010-ben látványosan visszatért a kézbe vehető „családi” computer koncepciójához, amelyen a széles közönség tud fotókat, videókat nézegetni, levelezni.

Jobs akkor a The Wall Street Journalnak adott interjújában kifejtette, hogy a számítógépek fejlődése olyan, mint amilyen falun az autóknál végbement: a farmerek teherautóit felváltották a személykocsik, hasonlóan a szolgáltatásokon alapuló

Ősszel jön a valóban új iphone?
„Vannak bizonyos dolgok, amelyekről később, az év folyamán többet tudunk majd mondani” – fogalmazott sejtelmesen Tim Cook, az Apple főnöke a napokban a sajtó előtt. A cég vezetője elégedetten nyilatkozott, hiszen az Apple második negyedévben elért eredményei felülmúlták a várakozásokat.

városi kultúrában a nagy asztali gépek átadják helyüket a tableteknek. Ezzel a nézettel is magyarázható, hogy az Apple évekig nem nagyon fejlesztette asztali gépeit és bizonyos fokig notebookjait sem.

Az Apple most látványosan újra nagy súlyt fektet a tabletre: a legújabb iPad pro reklámja, amely szerint a gép többet tud, mint a legtöbb notebook, nem megalapozatlan. Mágneses csatlakozójával lapos, a gép fedelébe integrált, elem nélkül működő klaviatúra kapcsolható hozzá, így a gép a gyakorlatban notebookként használható, szövegszerkesztésre is.

A következő hetekben lesz letölthető rá az új, iOS 11-es szoftver, amely több program párhuzamos futtatását is lehetővé teszi. Érdekes, hogy szakértők szerint

a multitasking lehetőségét a korábbi tabletek is tartalmazták, ám a gyártó, amely a gép egyszerűségét állította előtérbe, ezeket a lehetőségeket elrejtette…

Az első értékelések dicsérik az Apple új tabletjeit, de rámutatnak a hátulütőre is: a gép, hozzá a külön felszámított klaviatúrával végül nem kerül sokkal kevesebbe, mint egy notebook – igaz, szinte ugyanannyit tud.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor