Az Uber babérjaira pályázik a Google

2015. február 03. kedd - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Google hamarosan belép az utasszállító üzletágba, így a keresőóriás a közeljövőben az Uber vetélytársa lehet. Az új alkalmazás a tervek szerint a Google vezető nélküli autó projektjéhez kapcsolódik majd.

Nagy pénz van a piacban – Kép: SXC

A Google korábban az Uber egyik legnagyobb befektetője volt, és David Drummond révén jelen van az Uber igazgatói tanácsában is. A Bloomberg hírügynökség szerint Drummond nemrég értesítette az Ubert, hogy a Google hamarosan saját alkalmazással jelenik meg a piacon és ezzel vetélytársa lesz az Ubernek.(A megosztáson alapuló Uber egyébként sok európai országban kihúzta a gyufát, itthon is szabályoznák a működését.)

Az Uber nem kívánta kommentálni az értesülést, a Google csak egy talányos rövid üzenetben reagált a hírre. A Google korábban, 2013 augusztusában 258 millió dollárt fektetett az Uberbe, de a piac távlatai óriásiak. Legutóbb a piaci elemzők az Ubert 40 milliárd dollárra értékelték – emlékeztet az Ite.hu.

Az Uber vezérigazgatója tavaly egy konferencián már utalt rá, hogy a jövőben az Uber elindul a vezető nélküli autók irányába. Travis Kalanick szerint: ”az Uber viszonylag drága, mert az autó költségei mellett a sofőrt is fizetni kell. Az Uber olcsóbb lehetne, ha nem lenne sofőr.” (Ráadásul cégek is kezdenek rákapni a megosztásra.)

A Gartner Research tavalyi felmérése szerint az amerikai autótulajdonosok negyede hajlandó lenne lemondani az autójáról, ha bárhol rendelkezésére állna egy vezető nélküli autó. Az Uber jelenleg is több egyetemmel és kutatóintézettel dolgozik a vezető nélküli autón, akárcsak a Google. A Google bejelentése szerint 2-5 év múlva már tömegesen megjelenhetnek a piacon a keresőóriás vezető nélküli autói.

OSZD MEG ÉS UTAZZ!
Miközben beindult a BuBi, Németországban egyre népszerűbb a nagyvárosi közösségi kerékpárkölcsönző rendszerekhez hasonlóan működő autómegosztás. Az úgynevezett „carsharing” használóinak száma tavaly csaknem megduplázódott a Zöld8 összeállítása szerint.