Az idén is dollármilliárdokat költenek üzleti intelligenciára a cégek

2013. március 05. kedd - 15:11 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén várhatóan 13,8 milliárd dollárt költenek majd üzletiintelligencia-megoldásokra a vállalatok világszerte, ez az összeg 2016-ra 17,1 milliárd dollárra nőhet a Gartner becslése szerint. A megfelelő rendszer kiválasztásához érdemes néhány szempontot figyelembe venni, így például a kezelhetőséget, gyorsaságot – mutatott rá Bakos Tamás, a QSS Partner Kft. alapítója.

 

Kép:PP/FörsterTamás

Az idén 2012-höz képest várhatóan 7 százalékkal bővül az üzleti intelligencia megoldások piaca a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint, elérve a 13,8 milliárd dolláros szintet. A dinamikus fejlődés a következő években sem áll meg, és 2016-re a kutatók várakozásai alapján már 17,1 milliárd dollárt költenek a vállalkozások világszerte ilyen rendszerekre.

Óriási adattömeg vár elemzésre

Ez annak köszönhető, hogy a felhasználók körében továbbra is prioritást élveznek az információ-központú projektek, és jelentős összegeket költenek arra, hogy fejlett elemző és adatgyűjtő megoldásokkal támogassák a döntéshozatalt. A vállalat vezetői számára egyre több információ áll rendelkezésre, ami egyben azt is jelenti, az eddigi üzleti modellt meg kell újítani, és az is jól látszik, kulcstényező lesz, hogy a nagy adatmennyiséget hatékony módszerekkel tudják elemezni.

Az élmezőnyben…
A Gartner Magic Quadrant 2013-as piacelemzése szerint a QlikTech (NASDAQ: QLIK), a QlikView üzleti intelligencia megoldás gyártója a piacvezető cégek között szerepel. A QlikTech és megoldásainak sikerét jól mutatja, hogy ez sorrendben a harmadik év, hogy a piacelemzés ebbe a körbe sorolja a vállalatot.

A globális gazdasági válság alapvető változásokat indított el a vállalkozásokon belül. A piacok beszűkülése miatt a belső expanzió kulcsfontosságúvá vált a növekedés szempontjából, amihez elengedhetetlen a vállalati adatvagyon hatékony kiaknázása. Az üzleti intelligenciarendszerek ehhez nyújtanak segítséget, azonban vannak szempontok, amelyeket érdemes végiggondolni, mielőtt valaki választ a piacon elérhető számos megoldás közül – mutatott rá Bakos Tamás, a QlikView magyarországi forgalmazója, a QSS Partner Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

űSzempontok a választáshoz

Érdemes olyan rendszert választani, amely lehetővé teszi az üzleti felhasználók számára, hogy ad-hoc jellegű elemzéseket készítsenek attól függetlenül, hogy elérhetőek-e az informatikai erőforrások, vagy szakemberek.

Fontos szempont a gyorsaság is, hiszen hatalmas üzleti előnyt jelent, ha hetek, esetleg hónapok helyett mindössze néhány óra vagy nap alatt rendelkezésre állnak a szükséges információk. Napjaink felhasználói hozzászoktak a különböző webalapú alkalmazásokhoz, így praktikus olyan megoldás mellett dönteni, amely hasonló felhasználói élményt nyújt – tette hozzá a vezető.