Az ápolók munkáját is segítheti a robot

2018. december 01. szombat - 18:03 / piacesprofit.hu
  •    

Létezik már robot-technika, amellyel jól el lehet látni időseket, betegeket – az emberi jelenlét mégis nélkülözhetetlen.

Tekintettel arra, hogy tovább nő az átlagos életkor s így egyre több az ápolásra, gondozásra szoruló idős ember, egyre gyakrabban vetődik fel, hogyan lehet ezt a munkát gépesíteni.

altenpflege.net

altenpflege.net

Nagy szükség lenne rá, hiszen például Németországban gyakran fél évet is kell várni, amíg valakinek ápolót lehet szerezni, vagy szabadul fel hely megfelelő intézményben. Ugyanakkor léteznek már robotok, amelyek képesek a leggyakoribb műveletekre: ki tudják például emelni az embert az ágyból és betenni székére, vagy a tolókocsiba, akár az illemhelyre.

A technika ugyan gyorsan fejlődik, de a szakemberek szerint a legjobb robotok is csak arra

Avatar-robot szűrné ki a gyanús alakokat
A következő években megkétszereződik az utazók száma. Ezért a mesterséges intelligenciát is bevethetik a hatékonyabb határellenőrzésre az EU-ban.

lehetnek alkalmasak, hogy segítsék az emberi munkát.

Az idős, beteg embereknek ugyanis nem csak bizonyos funkciók elvégzésére van szükségük, hanem személyes, emberi kapcsolatra is ápolójukkal. Ezt a robotok természetesen nem pótolhatják – mindenesetre az emberi munka kiegészítéseként mind használhatóbbak lesznek.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)