Az alkalmazkodás a siker titka, nem az erő

2013. február 27. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

A legtöbb piacon a sikert alapvetően befolyásoló tényezővé váltak a vállalatnál alkalmazott üzleti szoftverek. Ha egy alkalmazás túl hosszú idő alatt alakítható az új üzleti igényekhez, az potenciális versenyhátrányt jelent. Megoldás van, csak új szemléletet kell hozzá elsajátítani.

“Ideális esetben a cégeknek nem egyszerűen a saját sebességükhöz igazított szoftverre van szükségük, azokkal ugyanis csak saját szintjüket tudják tartani. Ha egy vállalat üzleti informatikai folyamatai a konkurenseknél gyorsabbak lépéselőnyhöz juthat a cég” – mondta Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója.

Nem a legerősebb cégek a sikeresek, hanem akik a legjobbban alkalmazkodnak

A szakember szerint a jó üzleti szoftver legalább olyan gyorsan reagál, mint az üzlet maga. Az informatikusokkal szemben a legnagyobb elvárás pedig, hogy a céget tegyék még gyorsabbá. Fontos, hogy az IT ne korlátokat támasszon, hanem felismerve a cég problémát és lehetőségeit folyamatosan új, előremutató lehetőségeket kínáljon. Leegyszerűsítve az informatikának egyértelművé kell tennie az üzleti területek felé, hogy a megoldás része és nem a problémáé.

Dinamikus üzleti alkalmazásokra van szükség

Az üzleti folyamatok gyorsításához le kell rövidíteni a távolságokat az ügyfelek és a termékfejlesztés között, ugyanakkor a cégen belüli távolságokat is csökkenteni kell. “Az üzleti igény gazdája és az őt informatikai rendszerekkel támogatók semmilyen értelemben nem lehetnek távol egymástól, különben mire megszületik a megoldás, idejétmúlt lesz” – hangsúlyozza Rónai Balázs.

Az üzleti evolúció hasonló az élőlényekéhez: nem feltétlenül a leggyorsabb, a legerősebb, de nem is a legokosabb cégeknek kedvez, hanem a legjobban alkalmazkodónak. Hogy mennyire tud alkalmazkodni egy vállalat, az az informatikával átszőtt üzleti folyamatok korában nagyban függ attól, hogy mennyire rugalmas szoftverek, rendszerek állnak rendelkezésére.

Üzleti szimuláció: játék és látókörbővítés egyben
Egyre több vállalat kezdi felismerni az üzleti szimulációban rejlő lehetőségeket. Azzal, hogy a különféle üzleti döntéseket negatív következmények nélkül lehet tesztelni, a játék kockázatmentes tapasztalatszerzést tesz lehetővé. Emellett segíti a munkatársak rendszerorientált gondolkodását, és hozzájárul a komplex vállalati folyamatok megértéséhez is.

“A piacon aktív vállalatoknál leginkább a rugalmasság vált az üzleti szoftverekkel szembeni egyik legfontosabb elvárássá. Az üzlet rugalmasságát pedig a rövid fejlesztési ciklusok támogatják. Így lehet egy elképzelést gyorsan megvalósítani, kipróbálni valós körülmények közt, és ha kell ismét gyorsan korrigálni. A könnyű változtathatóság segíti a bizonytalan környezethez való gyors alkalmazkodást. Nem mellesleg, ha olyan eszközt használunk, amellyel az üzlet már a változtatások közben látja, hogy a számukra készülő üzleti alkalmazás a végén valóban megoldja a kérdést, közelebb viszi majd őket a célhoz, akkor a változtatások kockázata is jelentősen csökken. Többek között ez az igény áll a felhőszolgáltatások rohamos terjedése mögött is. Bár azok magukban nem oldják meg a teljes problémát” – mondta Rónai Balázs.

Mindig ott köt össze, ahol szükséges

A változtathatóság egyúttal azt is jelenti, hogy egy új üzleti igényt kielégítő új alkalmazásnak nem kell feltétlen a régi teljes cseréjét jelentenie. Egy jó, dinamikus alkalmazás nem lecseréli a vállalati rendszereket, hanem hosszabb-rövidebb időre – amíg az üzleti igény fennáll – összeköti, kiegészíti azokat. Rónai Balázs szerint mindez egyáltalán nem elérhetetlen, az igényekkel együtt megjelentek az azokra választ kínáló dinamikus alkalmazások, melyek elérhetők Magyarországos is.

Mire jó a CRM rendszer?
Az elmúlt években a legtöbb, kkv szektorban tevékenykedő vállalkozásnál az értékesítési, sales tevékenység még jobban előtérbe került, mint valaha. A vállalkozások próbálnak a felszínen maradni és hatékonyan kihasználni a cégükben rejlő potenciákat. Mindenki igyekszik költséget csökkenteni, szakértőnk szerint viszont az is fontos, hogy amit ezen nyerünk, olyasmire fordítsuk, amivel az értékesítésüket növelhetik. Segítünk, hogyan.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek