Az algoritmus a rák legkisebb jelét is felismeri

2018. szeptember 24. hétfő - 20:03 / piacesprofit.hu
  •    

A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása új utakat nyit a gyógyászatban, a diagnózisban is. Segít az orvosoknak a leletek és a kórtörténet elemzésével, jelentősen csökkentve az emberi hibák lehetőségét. Két példa erre: a cukorbetegek retinózisa és a melldaganat korai felismerése.

Olyan, a zsebben elférő számítógépes technológiákról van szó, amelyek még néhány éve a fantázia világába tartoztak. Ezek között van az úgynevezett diabetikus retinózis felismerése. Ez a szembetegség a korunkban leggyorsabban terjedő kór, amely (egyébként megelőzhető) vaksághoz vezet. Magasan képzett szakorvos, gondos retinavizsgálattal fel tudja azt ismerni. Ha ez a betegség korai szakaszában történik, van mód hatásos kezelésre, ha viszont nem tárják fel, a szem állapota fokozatosan romlik s végül beáll a teljes vakság.

Kép: Google

Kép: Google

Kutatók most olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amely algoritmusai segítségével meg tudja vizsgálni a retinát, és fel tudja ismerni a kezdődő megbetegedést. A kutatások még nem értek véget, de annál fontosabbak, mivel a világ sok országában nem állnak rendelkezésre a betegség felismerésére képes szakorvosok és berendezések.

ML vs. AI: ön tudja, mi a különbség?
A mesterséges intelligenciát (AI) és a gépi tanulást (ML) övező felhajtás eredményeként az informatikai döntéshozók háromnegyede csodafegyverként tekint ezekre a technológiákra a kiberbiztonság területén.

Hasonlóan sikeresen alkalmazható az AI egy fájdalmasan gyakori betegség, a mellrák korai felismerésében. A szövetmetszetek kiértékelése igen képzett patológusokat kíván, s még azok is gyakran eltérő diagnózisokat adnak.

Ez érthető, ha tudjuk, hogy a pontos kórfelismeréshez rendkívüli mennyiségű információt kell feldolgozni, adott idő alatt. Egy, a kóros szövetet felismerő algoritmus képes erre, így kiegészítheti a patológus munkáját, felismerhetővé tudja tenni még a legparányibb, a nyirokszövetekben rákra utaló jeleket is.

(Forrás: Google)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.