Az Airbnb is továbblép a szállásbizniszen

2017. január 06. péntek - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A megosztás alapú gazdaság is változik. Már nem csupán arról van szó, hogy a kihasználatlan vagy nélkülözhető vagyontárgyainkból, mint például üresen álló lakásunk, kocsink hátsó ülése, pénzt csinálunk. Kell valami plusz. Szállásközvetítésből így lesz programszervezés.

A megosztás gazdaságának egyik úttörő vállalata, az Airbnb is bővíti a szolgáltatási palettáját. Új szolgáltatása Trips (Utazások) névre hallgat, és a profil kiegészíti a korábbit, mégis hozzátesz: összehozza a turistákat a helyi idegenvezetőkkel. Illetve civilekkel is, akik kellő tudással rendelkeznek városukról, és elkalauzolnák a látogatókat.

Nemcsak szállás adnak, élményt is. (fotó: flickr/mellesthebunny)

Nemcsak szállás adnak, élményt is.
Fotó: flickr/mellesthebunny

Vagyis a szálláshely mellett már élményeket is lehet foglalni a honlapon. Az élmény szó tág fogalom. Beleértendő egy táncos-zenés buli hawaiin éppúgy, mint egy tematikus városnéző túra Budapesten, mely mondjuk éppen a Kádár-korszak neves épületeire koncentrál.

Régóta készültek

A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint az Airbnb már 2012 óta gondolkodik az élményturizmus irányába való terjeszkedésen. A Trips szolgáltatást már hónapok óta tesztelték titokban 2016-ban. Amikor hivatalosan is elindult novemberben, 12 városban vált elérhetővé, és 500 élmény szerepelt a kínálatban, a kínálat fele pedig 200 dollár alatti áron elérhető. Csak néhány példa a Trips kínálatából: bevezetés a hegedűkészítés rejtelmeibe Párizsban, találkozás festőkkel Miamiban, maratoni futás Kenyában, stb.

Jelenleg Londonban, Firenzében, Havannában, Los Angelesben, Miamiban, Detroitban, Nairobiban, Fokvárosban, Tokióban és Szöulban elérhető, a tervek szerint hamarosan 39 további várost vonnak be a programba.

A Trips újdonsága, hogy sokkal szigorúbbak az azonosítási előírások, mint az Airbnb-nél eddig voltak: a felhasználónak fel kell töltenie a személyi igazolványa/jogsija/útlevele szkennelt oldalát, ahol a személyi adatok találhatók, aztán magát az arcképet külön. A rendszer ezeket beazonosítja, s eldönti, hogy ugyanattól az embert ábrázolják-e. Ezt a módszert valószínűleg a szállásfoglalásnál is bevezetik, egyelőre ott tesztelés alatt van.

Ebédet szállít a New York Times
Úgy tűnik a digitális lapelőfizetési modell még a világ legnagyrabecsültebb lapjának sem jelent biztos alapot. Ahogy folyamatosan csökkennek a reklámbevételek, többek között a Wall Street Journal és a Men’s Health is gasztronómiával akar szert tenni gyorsabban növekvő melléküzletágakra.

Az Airbnb várhatóan 20 százalékot szed majd le a Trips vendéglátói, illetve programszervezői által generált bevételből. Az új lehetőség autóbérlésre is használható lesz, éttermi asztalokat és repülőjegyeket is lehet majd foglalni vele. Az asztalfoglalás a Resy nevű platformmal közösen indul. A Detour pedig GPS-koordináták szerinti idegenvezetést nyújt (hangfelvételről).

Továbbterjeszkedik

A mindössze 8 éve működő Airbnb nyilvánvalóan azért kényszerül rá, hogy új profilt vegyen fel, mert a szobafoglalás már nem kecsegteti a céget olyan növekedési potenciállal, mint korábban. (Az elemzők szerint Budapesten is eljött az Airbnb alkonya.)

Az Airbnb alaptevékenységére egyre több veszély leselkedik: a helyi kormányzatok világszerte szeretnének minél nagyobb összeget lecsippenteni a rövid távú szállásközvetítésből (itthon is nőtt az erre vonatkozó adó 2017-től), az Airbnb alaptevékenységéből, valamint szabályozni ezt a fajta üzleti tevékenységet. Egyes városokban illegálissá tették a rövid távú lakáskiadást, hogy ellehetetlenítsék a polgárok effajta pénzkeresetét.

Az Airbnb közel 3 millió szálláshelyet kínál 34 000 városban. A megosztás gazdasága sokaknak hozott pénzt a kihasználatlan vagyontárgyaik kiadásával. Amerikában a Pew Research Center felmérésében a válaszadók 8 százaléka állította azt, hogy már keresett pénzt airbnb-zéssel. Közel egyharmaduk állította, hogy a bérbe adással szerzett jövedelem kulcsfontosságú a megélhetésükhöz. A magyar adatok szerint minden ötödik internetező része a közösségi gazdaságnak.

A Trips most még több embernek teszi lehetővé, hogy másfajta ötletekkel is keresetre tehessen szert. Ez azonban minden bizonnyal több botrányt fog okozni, mint a lakáskiadás, mivel a bulizás zajjal is jár, de az idegenvezetés is ütközhet akadályokba (ha rendszeresen olyan területre –  például házak belső udvaraiba –  mennek, ahol a helyiek nem látják szívesen a turistákat).

 

 

 

Forrás: The New York Times, Bloomberg, The Telegraph