Alkalmazkodni kell az új digitális küzdőterekhez

2016. április 05. kedd - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalatok jól teszik, ha felkészülnek a digitális világ kihívásaira, mert az átalakulás nem csak a technológiát érinti, hanem a fogyasztók elvárásait is felülírja. Megmutatjuk a 10 legfontosabb trendet, amelyre figyelni kell az elkövetkező években.

“Ahogy a mindenre kiterjedő digitalizáció megváltoztatja azt, amit a szolgáltatásokról gondolunk, és ahogy a fizikai világ egyre inkább összekapcsolt lesz, a szervezeteknek meg kell tanulniuk az új küzdőterekhez való alkalmazkodást, és a változást lehetőséggé alakítani.” – mondta Brian Whipple, az Accenture Interactive ügyvezető igazgatója.

Az élő szolgáltatások (Living Services) és az igény, hogy a szolgáltatók dinamikusan, valós időben reagáljanak a felhasználói igényekre és a környezetre a szolgáltatások felgyorsulásával járnak, amelyek rövidebb aktivitások és gyorsabb tartalomszolgáltatás felé haladnak, amit az API-k és platformok tesznek lehetővé – állapítja meg az Accenture 2016-os Fjord Trends felmérése.

követik a digitális trendeket a cégek

Kép: Fotolia

Ezek a tendenciák nem kizárólag a technológiára vonatkoznak: olyan felhasználói felületek tervezését sürgetik, amelyek hűen követik a társadalmi változásokat, s amelyek kritikus gondolkodásmód-váltást is követelnek a legtöbb vállalatnál. Ezek a témák egy sor kihívást és lehetőséget vetnek fel, amelyekhez a legsikeresebb szervezetek alkalmazkodni is fognak – de aki lemarad, az akár piaci részesedését is veszélybe sodorhatja. Lássuk a legfontosabb trendeket:

Egy óra, amely figyel ránk

Manapság sokunk használ olyan eszközt, amely több mozgásra vagy egészségesebb étkezésre ösztönöz. Legyen szó hordható eszközökről vagy intelligens tárgyakról, az eszközök legújabb generációja figyel ránk és visszajelez. Lehet, hogy a szó szoros értelmében hallgatnak a hangutasításokra vagy az adatfolyamra, melyet létrehozunk, a lényeg, hogy tanulnak a felhasználóktól, és valós időben válaszolnak, méghozzá egyre könnyedebben az úgynevezett “mikropillanatokban”.

Miért jó a digitális? Biztonságos és olcsó
A hazai vállalkozások többsége követi a digitális trendeket, és törekszenek is a legújabb ilyen jellegű szolgáltatások igénybevételére, amennyiben az eredményesebbé teszi a cég működését. Az elektronikus szolgáltatásoknál legfontosabb előnyként a biztonságot, valamint a költséghatékonyságot és a kényelmet jelölték meg a cégek.

Személyre szabott szolgáltatások

A nagy adatmennyiség rendkívüli felelősséggel társul. A legsikeresebb szervezetek elismerik, hogy a digitális bizalmat ki kell érdemelni. A “Privacy by design” felfogást olyan cégek tették magukévá, mint a Microsoft, amely már a kezdetektől fogva beágyazza az adatvédelmi szabványokat a technológiába és a termékdizájnba.

B2We

A változó elvárások megjelennek a munkahelyi életünkben, mivel a dolgozók munkahelyükön is elvárják a legjobb fogyasztói élményt, amelyet magánéletükben tapasztalnak. A dolgozói tapasztalat (EX) megtervezésére helyezett új hangsúly a munkahelyi folyamatok, struktúra és kultúra újragondolását igényli.

Eltűnő alkalmazások

A mindennapi életünkben az egyszer használatos alkalmazások platformokba fognak csoportosulni, ahogy azok egyre inkább “automatizálttá” és elosztottá válnak a platformok és a harmadik felek által nyújtott szolgáltatások között.

A privilégiumok elérhetősége

A digitális világ mindenki által elérhetővé teszi a magas minőséget és növeli az életszínvonalunkat azáltal, hogy olyan luxusszolgáltatásokat nyújtanak a tömegeknek, mint a személyi sofőrök (például a Lyft) vagy a virtuális asszisztensek (Facebook M).

Megközelíthető kormányzati tervezés

A kormányok újragondolják a polgároknak nyújtott szolgáltatásokat az egy kaptafára mindent megközelítéstől a finomhangolt, személyre szabott szolgáltatásokig. Mind a brit, mind az amerikai digitális kormányzati szervek részletekbe menő útmutatókat jelentettek meg a felhasználói felületek tervezési módszereiről.

Használni kell, nem megvenni
Az informatikát használni kell, nem tulajdonolni, és ez nemcsak a hardverekre, de a szoftverekre is egyre fokozottabban igaz lesz a közeljövőben. Ennek oka részben a költségek csökkentése, részben pedig a rugalmasabb alkalmazkodás igénye. Magyarországon viszont szemléletváltásra lenne szükség a cégek esetén, hogy ezzel tisztába jöjjenek.

Egészség, az új érték

Az önmegfigyelés már nem csupán egy kis, technikailag képzett vásárlói kör kiváltsága. Az egészségügyi eszközökkel újonnan felvértezett fogyasztók sokasága figyeli egészségi állapotát. Még a biztosítók is (például a Kaiser Permanente és az Aetna) megnyitják platformjaikat külső cégek számára, hogy lehetővé tegyék a „Quantified Self” szolgáltatások kifejlesztését a gyártók hordozható eszközein, alkalmazásain és szolgáltatásain.

A virtuális valóságról (VR) alkotott álmok valóra válnak

Nincs többé futurisztikus fantázia, a VR elérhetővé válik a nagyközönség számára 2016-ban a Sony, az Oculus és a Samsung termékeinek első fogyasztói változataival. A tervezőktől azt várják, hogy túllépjenek a játékon és a VR-t minden területen alkalmazzák, kezdve a tudományos kutatásoktól és a virtuális turizmustól a magával ragadó tanulásig.

Dolgok, amiről nem kell gondolkodnunk

Az innováció hihetetlen felgyorsulásával a döntések és választások soha véget nem érő ciklusa köszönt be. Az olyan szolgáltatások (például a Google Now), amelyek előre jelzik az igényeket lehetőségek ajánlásával és a döntések automatizálásával, a fogyasztók életének szerves részévé válnak.

 Tervezés belülről

A vállalatok felkarolják a „design-thinking” gondolkodást, hogy változást idézzenek elő ügyfeleik és alkalmazottaik számára. Azáltal, hogy egy emberközpontú szemléletet tesznek magukévá, ezek a vállalatok úgy használják ezt a gondolkodásmódot, mint egy ügynököt, aki megoldja a problémákat az egész szervezeten belül.

Eltűnik a készpénz, sőt a fizetés is
A digitális és mobiltárcáké, a mobilfizetésé a jövő, a készpénz pedig eltűnik – állítja Matt Komorowski, a PayPal közép-kelet-európai értékesítési vezetője.. Sőt maga a fizetés is észrevétlenné válik, mert automatikus fizetési megbízásokat hagyunk az elektronikus fizetőrendszereknek, mint régen a csekkek átutalására tettük a bankban.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek