Akciók? Csak óvatosan!

2014. szeptember 12. péntek - 08:20 / Timár Gigi
  •    

A kisvállalkozások számára különösen fontos, hogy jó áron tudják beszerezni a szükséges it eszközöket. Nem csak magánemberként érdemes hát böngészni az akciós újságokat - de azért nem árt figyelni!

Kép:sxc

Egy kisvállalat számára a technikai felszerelések beszerzésénél is nagyon fontos szempont az ár. Az ősz általában kiváló alkalom a laptop,tablet vagy telefon flotta frissítésére, mert a gyártók és az áruházak az iskolakezdéshez kapcsolódóan általában jelentősebb akciókat is meghirdetnek, az erre szánt készülékek jelentős része pedig remekül megfelel a kisvállalkozások napi működése során felmerülő igényeknek is.

A néhány fős kis cégeknek nincs olyan költségvetésük, amelynek határait a naponta változó árak és kínálati feltételek szerint tologathatják, de a másik oldalról olyan üzemeltetői, támogatói háttérrel sem rendelkeznek, hogy az olcsó gagyik megvásárlásától (vagy annak következményeitől) megóvják a beszerzőt. Érdemes tehát a kisvállalkozóknak is bújniuk az akciós újságokat és hirdetéseket, csak épp nagyon oda kell figyelni a buktatókra – hangsúlyozza a Bitport.

Segítség a kütyürengetegben
Okos eszközök, big data, BYOD (bring your own device) – kifejezések, amelyekkel minden cégvezetőnek érdemes megismerkednie, de nem biztos, hogy azonnal pénzt is kell költeni ezekre. De hogy döntsük el, hogy mire van szükség? Segítünk!

Az ár az úr

A legtöbb esetben nagyon szigorú költségvetés határozza meg, hogy mi az, ami még befér a keretbe, érdemes tehát az ár összehasonlító oldalakat is böngészni, mielőtt beszerezzük az egy-két darabot, amire szükségünk van. (Sajnos, a kisvállalatok számára általában szükséges volumenre nem adnak speciális ajánlatokat a gyártók, ezért sokszor jobban járunk, ha a lakossági ajánlatok között böngészünk.) Ezek legtöbbjén már lehetőségünk van arra, hogy a nekünk megfelelő árkategóriára szűkítsük le a keresett termékek találati listáját. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a webáruházak speciális akciói sok esetben nem kerülnek bele az ár összehasonlítóknak automatikusan átküldött listákba. Ezért ezeket az oldalakat inkább csak kiindulási alapként tekintsük, és ha találunk valamit, ami megtetszik (ár és funkciók, képességek alapján), keressünk rá külön is az interneten!

Érdemes a kifejezetten az adott termékkörrel foglalkozó kritikai vagy szakmai oldalakat is felkeresni. Ezeken ugyanis sokszor ajánlanak egymáshoz funkcionalitásban hasonló termékeket – lehet, hogy épp így találunk egy másik márkájú, számunkra sokkal megfelelőbb darabot.

Vásárlási láz

Ugyanakkor épp a büdzsé jellemző szűkössége miatt a kkv-k esetében különösen fontos, hogy csak olyan eszközbe ruházzanak be, amire valóban szükségük van és amit feltehetőleg hosszabb távon is eredményesen használnak majd. (A tapasztalatok szerint ugyanis a kisebb cégek sokkal ritkábban cserélik az eszközeiket, mint az a szakemberek szerint ideális lenne.)

A gyártók az akciós időszakokban hajlamosak arra törekedni, hogy megszabaduljanak a nyakukon maradt raktárkészletektől, fel tehát készülni arra, hogy nem biztos, hogy a legújabb modelleket árusítják ki éppen. Ez nem is biztos, hogy baj – ha pontosan tudjuk, mire akarjuk használni az adott eszközt, lehet, hogy elég nekünk a régebbi típus is – de mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit is vásárolunk.Vagyis csak azért mert olcsó, semmiképpen se döntsünk valami mellett anélkül, hogy gondosan utánanéznénk!

Aki viszont rászánja az időt az akció vadászatra, akár jelentős összegeket is megspórolhat az iskolakezdés “farvizén”.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek