A neten keresünk, a barátoknál találunk állást

2008. október 15. szerda - 12:23 / piacesprofit.hu
  •    

A Profession.hu és az NRC legfrissebb online álláskeresési kutatása szerint a 18-49 éves internetező felnőtt korosztály többsége a világhálót tartja a legfontosabb eszköznek az álláskeresésben.

A Profession.hu, Magyarország legnépszerűbb álláskeresési portáljának az NRC piackutató céggel közös felmérése 2008. I. félévének végén vizsgálta a 18-49 év között internetező lakosság álláskeresési szokásait, szocio-demográfiai és foglalkoztatási helyzetüket, valamint a nekik segítséget nyújtó álláskeresési oldalakat.

“A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezettek nagyobb része mára az internetet tartja a leggyorsabb és legkényelmesebb álláskeresési eszköznek” – mondja Martis István, a Profession.hu vezetője. “A felmérés adatai azt mutatják, hogy körülbelül minden második ember használta már a világhálót álláskeresésre, azaz vagy keresgélt az álláshirdetések között, vagy feltöltötte az önéletrajzát, vagy információkat szerzett szakmai portálokon, avagy a három lehetőség közül többet is használt.”

Maximum tíz kilométert költözünk az új állásért

Új munkahely választásakor egyformán fontos a megkérdezettek körében a biztos munkahely, a jó munkahelyi légkör és a fizetés. Ha most keresnének állást, a válaszadók közül a legtöbben banki, pénzügyi vagy informatikai területeken helyezkednének el, ezen belül is a legnépszerűbbek az adminisztratív illetve az ügyintézői munkakörök, de az értékesítés is előkelő helyen áll.

Egy kedvező, új munkalehetőségért tíz megkérdezettből nyolc akár tíz kilométernél is többet utazna naponta, de érdekes, hogy tízből hatan már nem költöznének el a kedvéért. Aki mégis rászánná magát a lakóhely-változtatásra, az sem költözne jelenlegi otthonától tíz kilométernél messzebbre.

“Jelenleg Magyarországon egyelőre a férfiak teszik ki az internetezők nagyobbik részét, igaz, előnyük a nők előtt egyre fogy: az internetezők között az arányuk 51 százalék. Ami azonban az online álláskeresési szokásokat illeti, folytatódni látjuk a tendenciát, miszerint a nők ezen a téren sokkal aktívabbak, mint a férfiak” – magyarázza a kutatás egyik adatát Martis István, a Profession.hu vezetője.

Hogyan találunk munkát?

A felmérés során megkérdezettek közül minden második ember (ötvenöt százalék) ismerősökön, barátokon keresztül kezd állást keresni, közülük is minden második az ő segítségükkel értesült a jelenlegi munkájáról.

A 18-49 éves internetezők ötvennégy százaléka keresett már állást az interneten, és minden kilencedik a világháló segítségével jutott új munkahelyhez. Ha most kezdene munkát keresni, akkor a vizsgált populáció minden harmadik tagja az interneten kezdene hozzá. Többségük ugyanis a világhálót tartja a legfontosabb álláskeresési eszköznek, gyorsága és kényelmes volta miatt.

Az internetezők körében a nyomtatott sajtóban való keresgélés már csak a harmadik leggyakoribb mód. Az álláskeresési módok közül a leghatékonyabbnak és a legmegbízhatóbbnak a cégen belüli pályázást tartják, ezt követi a barátoknál való érdeklődés, és harmadik helyen áll az internetes álláskeresés.

A Profession.hu a legismertebb

A felmérés az interneten állást keresők szocio-demográfiai jellemzői és álláskeresési szokásai mellett vizsgálta a magyarországi álláskereső oldalak ismertségét és a róluk kialakult véleményeket.

A kutatás során megkérdezettek közül a legtöbben (15 százalék) a Profession.hu oldalt említették elsőként az álláskereső oldalak közül. Segített ismertségben (vagyis amikor az álláskereső oldalak felsorolásából kellett a számukra ismertet kiválasztani) a Profession.hu magabiztosan őrzi első helyét, hiszen minden három válaszadóból kettő ismeri.