A fájlcserélők egyszerűen elbújhatnak?

2009. május 29. péntek - 13:09 / HWSW
  •    

A kíváncsiskodó szolgáltatóktól és hatóságoktól védené a felhasználókat, illetve a peer-to-peer adatforgalom korlátozását segítene kijátszani az iPon Computer VPN-szolgáltatása.

IP oltalom

Teljes névtelenséget és biztonságot ígér az IPoltalom nevű VPN-szolgáltatás a felhasználóknak havi néhány ezer forintos díjért. A VPN, azaz virtuális magánhálózat lényege, hogy a szervertől távol lévő felhasználóknak biztonságos csatornát nyit az internetes kommunikációhoz, s a külvilág felé nem saját IP-címével, hanem a VPN szolgáltatóéval látszik majd. Ezáltal elméletileg lehetetlen lenyomozni, hogy a felhasználó honnan lépett be a hálózatba, hol van éppen, melyik internetszolgáltatóhoz tartozik.

VPN-t legtöbb esetben vállalatok használnak arra a célra, hogy az irodán kívül tartózkodó dolgozók notebookkal biztonságosan csatlakozhassanak a hálózatra akkor is, ha nem a vállalati hálózatról jelentkeznek be. Lehet repülőtéri hot-spot vagy a szomszéd Wi-Fi-je, a titkosított alagúton átmenő adatokba gyakorlatilag nem lehet betekinteni. Ugyanez a védettség jár az IPoltalom előfizetőinek is. Viszont feltételezhetően az otthoni előfizetők számára nem a levelezés vagy az egyéb adatforgalom biztosítása a cél, hanem az internetszolgáltatók által szűrt vagy éppen megtűrt fájlcserélő alkalmazások által bonyolított adatforgalom elrejtése.

Az IPoltalom leírása szerint nem készül semmilyen napló vagy nyilvántartás a felhasználók aktivitásáról, nem rögzítik az adataikat, így a szolgáltató még akkor sem tudja kiadni azokat a hatóságok részére, ha esetleg kérnék őket. A szerver kizárólag a felhasználónevet ellenőrzi, annak érdekében, hogy kiderüljön, aktív-e az előfizetés.

Teljes cikk a HWSW-n.