A vízforralót is érheti kibertámadás

2017. február 13. hétfő - 20:01 / PP/MTI
  •    

Az integrált online rendszerek világában semmilyen berendezés, még a konyhai vízforralók és a hűtőszekrények sincsenek biztonságban a kibertámadásokkal szemben a brit pénzügyminiszter szerint. A brit kormány most hozott létre elektronikus elhárító szolgálatot.

kanna klaviatúrára önti a vizet

Kép: Pexels

Philip Hammond, aki a brit kormány által új elektronikus elhárító szolgálatként létrehozott, október óta működő Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) hivatalos jövő heti felavatása elé időzítve írt cikket a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak, felfedte: a körpont már az eddigi próbaműködés nem egészen fél éve alatt 34 550 potenciális kibertámadást hiúsított meg. Hammond szerint e támadások kiszemelt célpontjai brit kormányintézmények, illetve szolgáltató cégek voltak.

A pénzügyminiszter a gazdasági kockázatokat illusztrálandó felidézi a cikkben, hogy a digitális szektor a brit gazdaság leggyorsabban növekvő ágazata, amely évente 118,4 milliárd fontot (43 ezer milliárd forintot) ad hozzá a hazai össztermékhez (GDP). A brit üzleti vállalkozások 90 százalékának azonban még kidolgozott tervei sincsenek egy esetleges kiberbehatolás következményeinek kezelésére, jóllehet csak az elmúlt egy évben kétharmaduk számolt be sikeres vagy megkísérelt kibertámadásról – áll Hammond vasárnapi cikkében. Egyébként a magyar cégek sem állnak jobban, pedig tavaly minden második cég áldozattá vált. Felidézte, hogy az egyik legnagyobb brit internetszolgáltató cégnek 60 millió font kárt okozott egy közelmúltbeli kibertámadás, amely után a vállalatot 95 ezer előfizetője hagyta ott. (A magyar áldozatok átlagosan 140 000 forint értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén. A hazai vállalatok az elmúlt két évben félmilliárd forintot fizethettek ki váltságdíjként a zsarolóvírusok fejlesztőinek. )

Amikor a mosógép lopja el a PIN-kódunkat
A világnak számolnia kell azzal, hogy a jövőbeli bűnözők avagy tetthelyek az internetre kapcsolt háztartási eszközök lesznek. Ezek az eszközök ideális célpontok a bűnözőknek, mert csak alapvető biztonsági funkciókkal rendelkeznek.

A pénzügyminiszter szerint megfelelő biztonsági intézkedések nélkül a konyhai vízforralók és a hűtőszekrények mellett olyan eszközök is „riasztóan valós” biztonsági kockázatoknak vannak kitéve, mint például a vezető nélküli autók.

Hammond már a tavalyi év végén bejelentette, hogy a brit kormány 1,9 milliárd fontot (690 milliárd forintot) fordít olyan kapacitások kiépítésére, amelyekkel szintén a kibertérben megtorolható lesz az ilyen jellegű támadás. A pénzügyminiszter akkori indoklása szerint az ilyen kiber-ellentámadási kapacitás hiányában Nagy-Britannia „lehetetlen választás elé kerülne: vagy nem vesz tudomást a (kibertámadás) pusztító következményeiről, vagy katonai válaszcsapáshoz folyamodik”.

Hammond szerint „ellenséges külföldi tényezők” olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel működésképtelenné lehet tenni például a brit légi forgalmi irányítást vagy a teljes brit áramszolgáltató hálózatot.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek