A vád tanúja – a mesterséges intelligencia ítéletei

2017. november 08. szerda - 11:11 / piacesprofit.hu
  •    

Egy Reed Lawlor nevű amerikai ügyvéd már 1963-ban megjósolta, hogy a számítógép pár éven belül nagy segítséget fog jelenteni a jogászoknak. Napjainkban már szinte ítélkezni is tud.

Látjuk, hogy az ügyvéd nem tévedett, mivel napjainkban szinte már lehetetlen számítógép nélkül jogi tevékenységet folytatni, annak haszna messze túl megy az adminisztratív feladatokon, vagy az internet használatán.

A University College London informatikai kutatóinak mesterséges intelligenciát alkalmazó számítógépére a tudósok feltöltötték az Emberi Jogok Európai Bíróságának 584, bizonyos jogsértésekkel kapcsolatos angol nyelvű ítéletét. A számítógép elemezte a szövegeket és azok alapján ítéleteket fogalmazott meg az egyes perekben és azok az esetek 79 százalékában megegyeztek a bíróság által korábban hozott ítéletekkel…

Kép:EU

Kép:EU

A perekben összetett kérdésekről volt szó, a törvény olyan rendelkezéseiről, amelyeknél a vétkesség megállapítása morális döntést igényel és annak szilárd bizonyítékokon kell alapulnia.

A tapasztalatok alapján a jogfilozófusok között ismét fellángol a vita arról, hogy akkor miért van szükség az emberre, mint bíróra, illetve hogy az milyen tulajdonságokkal rendelkezik, amivel egy gép soha nem fog?

Egy kommentátor szerint: „Ha a mesterséges intelligencia elemzi az ügyeket és a tények alapján döntést tud hozni, akkor a bírákat át lehet helyezni a felsőbb bíróságokra, ahol bonyolultabb ügyekről kell ítélkezni.”

Uniós lépés a fogyasztók védelmében: itt a védjegyreform
Életbe lépett az új átfogó uniós közösségi védjegyreform: „Bizonyos közösségi védjegyek harmadik fél bejelentése alapján 5 éves türelmi időszakot követően törölhetők lesznek. Emellett létrejön az új EU tanúsító védjegy is, mely kifejezetten egy adott termék meghatározott minőségét vagy egyéb jellemzőjét tanúsítja.” – mondta Bánki Orsolya, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere.

Richard Posner bíró és jogfilozófus úgy véli: “a mesterséges intelligencia a bírók által addig hozott döntések alapján profilt fog felállítani, majd azt az újabb bírói döntések alapján folyamatosan fejleszteni fogja. Ezek a profilok pedig lehetővé teszik a jogászok számára, hogy még pontosabban előre lássák a bírói döntéseket, illetve a bírák számára biztosítják az egységes ítélkezési gyakorlat könnyebb kialakítását, s azt, hogy alaposabb döntéseket hozzanak”.

Az EU előrelátóan belefoglalta általános adatvédelmi stratégiájába, hogy az emberek nem kötelesek alávetni magukat a mesterséges intelligencia által hozott döntéseknek, azaz kell emberi tényezőnek lennie a döntéshozatalban. Az Egyesült Királyságnak most magának kell eldöntenie, hogy a Brexitet követően kialakít-e valamilyen hasonló szabályozást. (Forrás: jogaszvilag.hu)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek