A titkárnőket is fenyegeti az új ipari forradalom

2018. január 23. kedd - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

A digitalizálás különösen a női munkahelyeket fenyegeti, hangzott el a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon. Az intézmény részére készült tanulmány szerint az USA-ban az elvesző munkahelyek 57 százalékát nők töltik be.

A Boston Consulting által készült tanulmány figyelmeztet: téves az eddig általánosan osztott nézet, hogy olyan jellegzetesen női foglalkozásokat, mint a titkárnő, az irodai alkalmazott, nem fenyeget a digitalizálás.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A felmérések szerint a digitalizálás, gépesítés a legkülönbözőbb munkahelyeket fenyegeti, és elsősorban azokat, amelyeket általában nők töltenek be. A becslések szerint egyedül az USA-ban 2024-ig 1.4 millió munkahely szűnik meg a digitalizálás miatt és azok 57 százalékát nők töltik be.

A nők helyzetét tovább nehezíti, hogy sokkal kevesebb esélyük van szükség esetén munkahelyet változtatni. E helyzetből az egyetlen kiút, ha azokat, akiknek helyzetét az új ipari forradalom veszélyezteti, idejében átképzik. A szakértők szerint a gazdaság érdeke, hogy megfelelő figyelmet és anyagi forrásokat fordítson a női munkavállalók idejében történő átképzésére. (Forrás: WWF).

Robot intézi az útlevelünket is
Magyarország közigazgatásának modernizálására egyedülálló lehetőséget kínálnak a törvényi változások 2018-ban. A megvalósításban főszerepet játszhatnak a szoftverrobotok, amelyek segíthetik például az útlevélkérelmekkel vagy a lakcímváltozásokkal kapcsolatos ügyintézést.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek