A tengerpartról is aláírhatók a szerződések

2016. augusztus 19. péntek - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Érvényes, bizonyító erejű és elfogadott július 1-től az unió egész területén az elektronikus aláírás a hatályba lépő jogszabály-módosításoknak köszönhetően. A technológia fejlődésével pedig akár egy okostelefonon keresztül is hitelesíthetőek iratok vagy szerződések. Újabb lépést tettünk afelé, hogy a főnök elhagyhassa az irodát.

Másfél évtized után teljesen új alapokra került az elektronikus aláírások és az azokra épülő e-szolgáltatások piacának szabályozása: uniós rendelet és új hazai törvény is hatályba lépett július elsejétől.  Így digitálisan aláírhatunk bármilyen dokumentumot, szerződést, számlát, amely joghatását, bizonyító erejét tekintve megegyezik a kézzel írott aláírással vagy egy közjegyző előtt tett aláírással. Az előbbi az ún. fokozott, utóbbi az ún. minősített elektronikus aláírás.

férfi okostelefonnal a kezében

Kép: Pixabay

„A Magyarországon eddig alkalmazott és elfogadott elektronikus aláírási formákban az eIDAS rendelet alapvető újdonsága az egyenértékűség elve. Ennek értelmében egyrészt az elektronikus aláírás joghatása és bizonyítékként való elfogadhatósága nem tagadható meg kizárólag amiatt, hogy az elektronikus formátumú. Másrészt valamennyi tagállam köteles a más tagállamokban kibocsátott minősített tanúsítványon alapuló minősített elektronikus aláírást minősített elektronikus aláírásként elismerni. Így a különböző tagállamokban az elektronikus aláírások készítésére kifejlesztett technikák az EU egész területén elfogadottak lesznek, megnyitva a teret a különböző technikák elterjedésének, ami nagy valószínűséggel hosszú távon a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldások elterjedését hozza” – nyilatkozta dr. Szarvas Júlia, a Deloitte Legal szenior ügyvédje.

Az új szabályról részletesen itt olvashat.

Hiteles és még hitelesebb – mire jó a közjegyzői aláírás hitelesítés?
Az aláírás elvileg bizonyító erejű. De mi van, ha még nagyobb biztonság kell? És mit bizonyít az elektronikus aláírás? A Közjegyzői Kamara segít!

Ha egy tableten vagy okostelefonon elektronikus tollal aláírunk – vagyis kézi aláírásunk képét digitalizáljuk és dokumentumhoz kapcsoljuk –, önmagában az még nem jelenti azt, hogy az adott dokumentum például egy peres eljárásban hitelesnek tekinthető. Ahhoz, hogy egy magánszemély, egy vállalat vagy intézmény elektronikusan aláírhasson, és megkaphassa az ehhez szükséges hitelesítést, előzetes átvilágításon kell, hogy átessen. A folyamat során a hitelesítésszolgáltató szakemberei ellenőrzik a személyazonosságát, vállalat esetén a jogosultságát, és csak ezek után juthat hozzá az elektronikus aláíró szoftverhez, számítógéphez csatlakoztatható aláíró kártyához vagy éppen felhő alapú aláíró jelszóhoz. E folyamat nélkül kézi aláírásunk digitalizálása nem bír törvény előtti bizonyító erővel egyetlen dokumentumon sem – hangsúlyozta a Molnár Ferenc, a Netlock Kft. vezetője.

A gyakorlatban az új rendelkezésnek megfelelő aláírás során az ügyfelek számára egy elektronikus eszközre, úgynevezett aláíró padra telepített szoftver jeleníti meg a szolgáltató rendszerében keletkezett dokumentumokat, amelyeket ezen az eszközön az ügyfelek áttekinthetnek, majd ugyanezen az eszközön elektronikusan rögzített aláírással szignálhatnak. Az ilyen aláírás során az aláíró saját kezű aláírásának biometrikus információival (sebesség, nyomóerő) együtt tárolják az elektronikus dokumentumot, így lehetőség nyílik arra, hogy egy adott embernek előzetesen kiadott tanúsítvány és kulcs, úgynevezett aláírókártya nélkül is lehessen olyan elektronikus dokumentumot létrehozni, amelyet harmadik személyek, bíróságok és hatóságok bizonyító erejű okiratként kötelesek elfogadni.

De már ennél is egyszerűbb megoldás is van, amihez semmilyen speciális eszközre nincs szükség.  „Az új generációs fejlesztéseknek köszönhetően ma már akár egy okostelefonon keresztül is hitelesíthetünk szerződéseket, ajánlatokat, iratokat. Vagyis egy cégvezető akár egy tengerparti nyaralás alatt, napozás közben is aláírhat egy fontos ajánlatot vagy szerződést” – mondta Molnár Ferenc, a technológiát kifejlesztő Netlock Kft. vezetője. Az eljárás egyszerű, kényelmes és biztonságos. Egy weboldalon keresztül belépünk az elektronikus aláírórendszerbe és személyes titkos jelszavunkat használva néhány kattintással vagy érintéssel digitálisan aláírjuk például az e-mailen érkező pdf- vagy Word-dokumentumot. Ehhez eddig a gépünkhöz csatlakoztatott kártyaolvasóra, aláírókártyára vagy speciális célszoftverre volt szükség, de ma már erre sincs szükség.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek