A szoftvereket is ellenőrzi a NAV!

2013. június 22. szombat - 18:08 / kfarkas
  •    

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít a szerző jogok védelmére, ezért fontos felhívni a figyelmet az interneten megrendelt, vagy egyéb módon beszerzett hamis, illetve jogsértő szoftverek használatának veszélyeire.

Szemet szúrhat a hamis szoftver – Kép: SXC

A szoftveripar egy új, folyamatosan fejlődő ágazat a piacon. Ennek negatív vonzata, hogy az eredeti termékek mellett megjelennek hamis, gyengébb minőségű változatok is. Ezek nagy része a piaci ár töredékéért, pár kattintással megrendelhető az interneten, és már érkezik is az áru. Kevesen tudják, hogy amennyiben a vámkezelés során bebizonyosodik, hogy a szoftver hamis, annak használata illegális és bűncselekmény elkövetése miatt eljárás indul. A gyanútlanul kifizetett hamis árut a NAV lefoglalja, majd megsemmisíti, így a címzetthez már nem is jut el. (A vámhatóság egyébként egyre aktívabb!)

Ezért érdemes rendelés előtt interneten utána nézni a gyártónak, és biztos forrásból beszerezni ezeket a termékeket. A szerzői jogok megsértése mellett a hamis autódiagnosztikai szoftverek nem naprakész verziók, azokból fontos frissítések hiányoznak és kárt okozhatnak az autó vezérlésében.

A repülőtéren dolgozó pénzügyőrök tavaly 123, idén pedig már 33 esetben foglaltak le szerzői jogokat sértő autódiagnosztikai termékeket.

2013 februárjában a NAV Bevetés Főigazgatóságának pénzügyőrei lakossági bejelentés alapján, négy különböző kiskunhalasi helyszínen tartottak átfogó szoftverellenőrzést. Az ellenőrzött autószervizekben általános irodai, illetve gépjárműipari szoftverek illegális verzióit találták a szakemberek. Akadt olyan helyszín, ahol az összes számítógépet le kellett foglalni. (Többek között ezért is hasznos tudni, hogy mire ügyel idén a NAV!)

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek