A szoftverek nyomában kullognának a betörők

2018. január 29. hétfő - 18:10 / Nagy Mariann
  •    

A német rendőrség – amerikai mintára – különleges szoftvereket alkalmazva a bűnesetek előrejelzésével próbálkozik.  A módszer hasznos lehet, de igazi hasznosítását Európában még tiltják az adatvédelmi rendelkezések.

A “prediktív policing” lényege, hogy rendőri szervek a bűnügyi nyilvántartásokban rendelkezésre álló metaadatokból algoritmusok segítségével nyernek tájékoztatást: hol, mikor és milyen jellegű bűncselekmények valószínűek. Az adatok ismeretében a bűntettek fokozott rendőri jelenléttel, felderítéssel, esetleg gyanúsítható személyek előzetes őrizetbevételével megelőzhetők.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az Egyesült Államok rendőrhatóságainak valóban megvan a lehetősége, hogy nagy, nemcsak a bűnügyi, hanem “civil” adatbázisok segítségével is elemezzék a várható fejleményeket és felkészüljenek azok megelőzésére. Németországban azonban, ahol 2010 óta folynak a kisérletek a módszer bevezetésére,  az adatvédelmi előírások miatt sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Eddig elsősorban a lakásbetörések megelőzésére törekednek, elemezve a betörések helyét, módját, gyakoriságát. Abból az ismert tételből indulnak ki, hogy nem kevés betörő szeret visszatérni arra a tetthelyre, ahol már eredményes volt,  ahol ismeri a körülményeket, a menekülési útvonalakat. Az algoritmusok alapján szervezik a járőrözést és az egyéb, megelőző intézkedéseket.

Kihallgatják a netet
Márkánk sikeréhez muszáj ismernünk, kik és hogyan nyilatkoznak róla az interneten. De az egyszerű megfigyelés ma már kevés. A social listening ennél többet jelent, ez a közösségi média csatornáinak monitorozása és a kinyert adatok elemzése a márkánk, versenytársaink, termékünk és az üzleti környezetünk szempontjából.

A munkában a tartományok rendőrségei különböző szoftvereket alkalmaznak. Készít ilyeneket az IBM és a Microsoft, de van német fejlesztés is  és vannak rendőrségek, amelyek saját szoftverükre támaszkodnak. Reményeik szerint a nem távoli jövőben autólopásoknál, szexuális bűncselekményeknél, sőt, a graffitisek felderítésénél is alkalmazhatják majd a korszerű számítástechnikát. A német rendőrök viszont – ellentétben amerikai  kollégáikkal – személyes adatokat az elemzésekhez nem használhatnak, ami természetesen sok lehetőséget elvesz.

A komputeres bűnüldözés nagy, új lehetőségeiben elsősorban a rendőri vezetők bíznak, mondván: nem lesz tartható, hogy míg a Google, a Facebook és társaik emberek millióinak személyes adatait birtokolja és használja ingyen, a bűnüldözésnek erre az EU-ban (a politika ellenállása miatt) nincs elegendő lehetősége. (Forrás: Der Spiegel).

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor