A szállodaiparba is betörtek a robotok

2016. szeptember 11. vasárnap - 12:49 / piacesprofit.hu
  •    

Szürreális lények és robotok között szürcsölnek teát a vendégek a Nagaszakiban található Henn na Hotelben, amely a világ első olyan szállodája, ahol szinte mindent robotok végeznek.

A számítógépek által irányított bonyolult humanoid gépek működését azért néha ember is ellenőrzi, de csak a legszükségesebb esetben. Az állandóan mosolygó humanoid robotok látványát olykor többdimenziós, mozgó-vicsorgó dinoszauruszok váltják fel, színesítve a minimál stílusban berendezett szobák látványát. A hordárok, a portások, a takarítók, az időjárásjelzők és a szobák hőmérsékletét ellenőrzők, mind gépek – írja a sci-fibe illő, de jelenleg is működő hotelről a turizmus.com.

robothotel recepció

Kép:Henn na Hotel

A szálloda nem tartozik a luxuskategóriába – a szobaárak 47 fontnál kezdődnek, valószínű ugyanis, hogy a sokat fizető vendég ma még elvárja az igazi mosolyt a mű helyett, és szeret köszönni az ismerős portásnak.  Ennek ellenére a szálloda nagyon népszerű. (Máshol az emberi banki tanácsadó helyett választhatunk robotot – olcsóbban.)

Az itteni portásokat még a törzsvendég se tudja meghatni, hogy jobb szobát kapjon. (Persze borravaló se létezik.) Az egyik legkedveltebb recepciós a humanoid Yumeko, neve magyarul álomlányt jelent, hosszú sötét hajú, szépen kirajzolt szemöldökű robothölgy, kissé hátborzongató mosollyal.

Arcfelismerő szkennerek, automaták és a legfejlettebb elektronika teszi lehetővé a szálloda üzemeltetését, amelynek működtetése olcsóbb, mintha a Japánban szokásos magas munkabért fizetnének az alkalmazottaknak.

Elveszik a munkát – a robotok
A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása 5,1 millió munkahelyet szüntet meg a következő öt évben 2020-ig a világ 15 vezető országában – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) tanulmányából.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek