A robot, akit felvettek az egyetemre

2018. május 19. szombat - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Még, hogy a mesterséges intelligencia csak a képzetlenebb munkaerőt fenyegeti? Ideje megismerni Todai Robotot, aki az egyetemi felvételin a legjobban teljesítő 20%-ban végzett. Anélkül, hogy bármit is értett volna a témából. 

Az, hogy a robotika fenekestül felforgatja a munkaerőpiacot a közeljövőben, már nem kérdés. Sokan viszont azt mondják, hogy a mesterséges intelligencia csak a gyártási munkafolyamatokat és a termelés bizonyos fázisait érinti majd, így „csak” azoknak a munkáját veszik át a robotok, akik ilyen területen dolgoznak.

Forrás: BudapestLAB

Forrás: BudapestLAB

(Az is kérdés persze, hogy ezekkel az emberekkel mi lesz, hiszen a fejlődéssel kétségtelenül létrejövő új munkahelyek jellemzően más képzettségi szintet igényelnek majd, mint ami elég volt a megszűnők esetében). Mostanra viszont úgy tűnik, egyáltalán nem csak ezek a munkakörök vannak veszélyben.

Lépéskényszert hoz a robotika
A kutatói szférát mozgósító európai projektekbe bekapcsolódva lovagolhatják meg a kkv-k a legújabb ipari trendeket, és így megőrizhetik versenyképességüket – hangzott el az Ipar 4.0 konferencián.

Noriko Arai japán matematikus egy projektjében kifejlesztett egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotot, aki a felvételiző diákok között a legjobban teljesítő húsz százalékban végzett a felvételin a kifejezetten erősnek számító Tokiói Egyetemen. Bár ide nem jutott volna be, egy csomó más felsőoktatási intézménybe gond nélkül. Úgy, hogy valójában semmit nem értett a kérdésekből, amikre jól válaszolt.

Ez a siker sürgető kérdéseket vet fel világszerte az oktatási rendszerére nézve: hogyan segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy képesek legyenek erősödni abban, amiben az emberek jobban teljesítenek, mint a robotok?

(Forrás: BudapestLab)