A porszívóval gyilkolni is lehet, ha arra programozzák

2018. február 22. csütörtök - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

A mesterséges intelligencia nagyszerű vívmányai illetéktelenek kezébe kerülve felhasználhatók gyilkosságra, kiber-támadásra és legkülönbözőbb más bűncselekményekre. A fejlesztőknek súlyos felelősségük van, nem hozhatnak mindent nyilvánosságra, figyelmeztetnek jeles tudósok.

 

Háztartási robotot, akár porszívót lehet gyilkolásra programozni, önjáró autóval tervezett, időzített balesetet okozni, robbantani, szoftvereket a kiber-hadviselés szolgálatába állítani, figyelmeztettek neves szakemberek.

Pixabay

Pixabay

Az Oxford és a Cambridge Egyetem, a Tesla-gyártó Elon Musk alapította OpenAI Intézet és több, az elektronikus biztonságot kutató intézmény szakértői közös nyilatkozatban az AI-fejlesztők nagy felelősségére, etikai kötelezettségeire hívták fel a figyelmet.

Miközben az amerikai Védelmi Minisztérium is támogatja szoftver fejlesztését, amely önműködően támad más szoftvereket, ilyen

Gyökeresen alakítja át életünket a mesterséges intelligencia
Túl homályos fogalomnak tűnik a mesterséges intelligencia (AI)? Elmagyarázzuk, hogyan fejlődött az elmúlt években, és mit várhatunk tőle, hogyan hatja majd át egyre inkább mindennapi életünk. A virtuális asszisztensek, az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

terméket könnyen lehet bűnös, akár emberélet kioltására is alkalmas akciókra átprogramozni.

A fejlesztők, köztük olyan, általában elzárkózó vállalatok, mint az Amazon, a Microsoft vagy a Google egymással versenyezve hozzák nyilvánosságra, teszik mindenki által hozzáférhetővé bizonyos, az AI területén elért eredményeiket, ez pedig rendkívül veszélyes.

Az illetékeseknek először a kormánnyal kellene egyeztetniük, mi lehet nyilvános, mi nem. Ugyanakkor megfelelő védekezési rendszereket kellene beépíteniük szoftvereikbe, hogy azok ne legyenek módosíthatók bűnös célokra, hangoztatják a hozázértők.

(Forrás: Guardian)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek