A mobilappok már a politikát sem kímélik

2013. április 20. szombat - 10:20 / Kriston László
  •    

Néhány évvel ezelőtt még tiltották az amerikai elnöknek, hogy a kampány során használja az okostelefonját, mára viszont saját alkalmazása van az angol kormánynak, és a görög adósságállomány átszervezésében is szerepet kapott egy iPad.

Kép: Facebook

Barack Obamát a 2008-as elnökválasztási kampány idején még eltiltották attól, hogy használja a Blackberryjét, nehogy azon keresztül hackerek hatoljanak be a Fehér Ház rendszerébe. David Cameron, Anglia miniszterelnöke viszont – ahogyan azt egyik közvetlen munkatársa megszellőztette a sajtónak – „eszméletlenül sok időt” tölt az iPadjén futó Fruit Ninja játékkal, amelyben szállingózó gyümölcsöket kell minél gyorsabban feldarabolni.

A cégek is monitoroznak
Egyes vállalatok valóságos vezérlőszobákat működtetnek, ahol az online világ, a „blogoszféra” reakcióit monitorozzák. Valós idejű analizálást végző szoftvereket vet be például a Nestlé a fogyasztók reakcióinak összegzésére, a GE a villamosenergia-hálózat karbantartási igényeinek vizsgálatára, a Wall Street-i brókercégek, hogy megjósolják a jövőt, az autógyárak az esedékes termékvisszahívás előre jelzésére.

A brit miniszterelnök az első olyan politikusgenerációhoz tartozik, amelynek a tagjai már a digitalizált világban nőttek fel. Olyannyira, hogy nemrég rendelt egy alkalmazást, amellyel valós időben követheti a brit nemzetgazdaság állapotát. A kabinet címe – Downing Street 10. – után Number 10-nek elnevezett app olyan adatok változását mutatja, mint a GDP, a részvényárfolyamok, az ingatlanpiac helyzete, a munkanélküliségi ráta, és követi a közvélemény-kutatásokat, sajtókommentárokat és Twitter-idézeteket. Cameron ugyanis szereti idézhető megállapításokkal színesíteni interjúit. Nem a brit kormányfő az első, aki kihasználja a technológiai lehetőségeket.

Korábban Görögország adósságállományát is egy személyre szabott iPad-alkalmazás segítségével szervezték át. Az International Herald Tribune azonban megjegyezte: Cameron Number 10-e tulajdonképpen csak arra emlékezteti a politikusokat, hogy nem többek, mint passzív megfigyelők, mert a piaci folyamatok javarészt a kormányok akaratától függetlenül alakulnak.