A mesterséges intelligencia már ezt is eldönti helyettünk

2018. március 18. vasárnap - 16:16 / piacesprofit.hu
  •    

A digitális fotózás forradalma után új forradalom előtt állunk a fényképezésben: a mesterséges intelligencia alkalmazása teljesen új, bár nem veszélytelen utakat nyit meg.

 

A Google a napokban hozta forgalomba első ilyen, Clips nevű kameráját, mindössze 250 dollárért. A készülék fele akkora, mint egy nagyobb mobiltelefon. Képernyője a hátán nincs, egyetlen látható alkatrészei az optika és a gomb, amivel a felvételt indítjuk

google.com

google.com

A lényeg, ami a műanyag dobozkában rejlik: a chipek, amelyek az úgynevezett

gépi tanulással rögzítik, kiket, miket fotózunk a leggyakrabban, legszívesebben – azután pedig ezt önműködően megteszik, ha lencséjük elé kerülnek a gyerekek, vagy a család kutyája.

Arról a technológiáról van szó, amely például az Apple új mobiljaiban az arcfelismerő rendszert működteti, de jóval nagyobb lehetőségekkel.

A Clips, amint neve is utal rá, rövid, néhány perces videó-klipeket vesz el, ha olyat lát, amelyet memóriája alapján felvételre érdemesnek tart – és egyre tovább tanul.

Mesterséges Intelligencia = több bevétel
A mesterséges intelligencia is egy üzlet, illetve eszköz a növekedéshez. Mint technológia még fejlődőben van, tehát nagy befektetéseket igényel, ezért igyekeznek a cégek minél hamarabb mérhető anyagi előnyöket learatni az MI-innovációkból.

Az amerikai riporter a gépet egy, a Disneylandben tett családi kiránduláson próbálta ki. A felvételek technikailag nem voltak különösen jók, de úgy rögzítették a történéseket, amire egy hagyományos digitális kamera nem lett volna képes.

Bár a fejlesztés még az elején tart, a Lighthouse AI startup már dolgozik olyan “intelligens” biztonsági kamerán, amely elemzi a házunk előtt látott képet és jelez, ha a gyerekek nem jönnek meg az iskolából a szokott időben, vagy ha kilógott a kutya.

Ezek a kamerák eddig példátlan részletességgel tudják elemezni a látott képeket, ami természetesen új biztonsági meggondolásokat is felvet: hogyan védekezzünk majd, ha kormányzati szervek, vagy éppen bűnözők alkalmazzák azokat?

(Forrás: The New York Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor