A kínaiak egyszerűen imádják, hogy megfigyelik őket

2018. július 10. kedd - 17:13 / piacesprofit.hu
  •    

A kínai hatóságok körözési listáján szereplő több tízmillió ember egy részét a mesterséges intelligencia segítségével már fel tudják ismerni. A kormány évi 80 milliárd dollárt fordít digitális biztonsági fejlesztésre és a hazai kutatás-fejlesztés ezen a területen elérte a Szilikonvölgy színvonalát.

Mintegy 200 millió kamera felügyel kínai pályaudvarokat, repülőtereket, forgalmas útkereszteződéseket, lakótelepeket és nagyobb rendezvényeket. Ez négyszer annyi, mint ahány ilyen kamera az Egyesült Államokban működik és 2030-ra már csaknem 300 millió kínai kamerával számolnak. 

kínai technológia cégek Budapesten

fotó: archív

A berendezések növekvő része rendelkezik arcfelismerő szoftverrel is, így gyorsan emelkedik az elfogott körözöttek száma. Az AI-n alapuló állami ellenőrzés kiterjed az Internet és más távközlési eszközök használatára, a vasúti és a légiközlekedés mellett helyenként már az autóforgalomra is. Az állam fokozatosan ellenőrzés alá vonja majd mind az 1.4 milliárd polgárát – különös tekintettel ellenzéki személyekre, vagy a jogaikért kiálló nyugat-kínai ujgur tartomány mohamedán lakóira.

Az ország lakossága alig észleli, hogy fokozatosan korlátozzák szabadságjogait, ellenkezőleg: sokan üdvözlik a közbiztonság megszilárdítását. Az egyik hasznos módszer: nagy kereszteződéseknél óriásvetítőkre teszik ki azok nevét, képét, személyi számát. akiket a kamera ott megörökített, amint tilosban mentek át az úttesten. Az elrettentés igen hatékonynak bizonyul.

Azért még nem elég megnyomni a start gombot
Világszerte összesen 370 Mrd dollár körüli pénzek mozgatásáról döntenek már mesterséges intelligenciával (AI) működő robotok. 2020-ra háromszorosára nő majd ez az összeg, bár emberi beavatkozás nélkül továbbra sem lehet sikeresen dönteni arról, hol és hogyan fektessük be a pénzt.

Akárcsak e technika jelenléte. Amikor lefogtak egy drogcsempészként gyanúsított férfit, az mindent tagadott, szert nem találtak nála. Miután azonban a rendőr feltette AI-szemüvegét és közölte: valljon, mert úgyis mindent lát, a gyanúsított azonnal vallott. Jelentős mennyiségű hasist nyelt le, amelyet az AI-kamera persze nem mutatott…

A kínai rendőrség a következő években további 30 mrd. dollárt fordt majd az elektronikus felderítésre. Ebben egyre több hazai startup is segíti, amelyek állami támogatással fejlesztik az új arc- és hangfelismerő rendszereket. Többen az USA hírszerzésének tenderén is részt vettek, sikerrel. A fejlesztés méreteit és színvonalát tekintve már megfelel az amerikai Szilikon-völgyének. És a hazai vállalatok terjeszkednek a világ különböző más részein is.

A legújabb kínai trend: a “prediktív” rendőri munka: ha az AI-rendszerek észlelik, hogy például egy lakásban sajátos módon használják a közműveket, a hatóság megjelenik, hogy vizsgálja, nincs-e szó illegális tevékenységről.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.