A kínai terjeszkedés sötét oldala

2015. február 15. vasárnap - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A közelmúltban Kínának sikerült még egy szintet ráépítenie a Nagy Kínai Tűzfalra, amellyel a határain túlra irányuló internetforgalmat tudja korlátozni. Január második felében jelentették be, hogy sikerült megoldani a VPN-ek (Virtual Private Network – virtuális magánhálózat) szűrését is.

Mindent látnak – Kép: Pixabay

Arra már a korlátozás bejelentéskor figyelmeztettek a szakértők, hogy ez a kínai kormányzat által sikerként elkönyvelt lépés nagyon nehéz helyzetbe sodorhatja az országban dolgozó külföldi cégeket, illetve azokat a szakembereket, akiknek a munkájához létszükséglet a folyamatos internetkapcsolat a külvilággal. A gyártók sok esetben ugyanis csak VPN-szolgáltatókon keresztül tudtak például kommunikálni az anyavállalattal, és tudtak úgy adatokat cserélni, hogy arra a kínai kormánynak ne legyen rálátása – írta együttműködő partnerünk, a Bitport.hu.

Ha viszont használhatjuk az internetet, jobban tesszük, ha gondosan ügyelünk a digitális lábnyomunkra ! Akárhol is vagyunk.

Visszaveti a beruházásokat

A Kínában működő European Chamber of Commerce január végétől végzett egy gyors felmérését a Kínában is működő európai cégek körében a hatásokról. A több mint száz megkérdezett cég 86 százaléka számolt be arról, hogy a kínai cenzúra működése negatívan befolyásolta az üzleti tevékenységét.

Az AmCham China mintegy 500 vállalkozás körében végzett felmérése sem mutat szebb képet. Az amerikaiak 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korlátozások miatt üzleti veszteségek is érték. Ráadásul a cégek nem érzik biztonságban az üzleti és technikai információikat. Vannak azonban a mindennapokat is nehézzé tevő következményei is a magasabb falnak: a legtöbben a kicsi sávszélességre és az információktól való elzártságra panaszkodtak.

Érthetően a legérzékenyebben a technológiai vállalatokat érinti a szabályozás. A vállalatok összefogtak, és levélben kérték az amerikai kormányt: gyakoroljon nyomást Kínára, hogy hozzon olyan új szabályozást, amely garantálja a technológiai cégek érzékeny információinak a biztonságát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

A WEBKAMERÁN KERESZTÜL IS MEGFIGYELHETNEK
A felhasználók 21 százaléka letakarja a webkameráját, attól tartva, hogy a számítógépén keresztül kiberkémek figyelhetik meg. Bizonyos országokban ez az arány még magasabb: a kínai válaszadók 40 százaléka használja ezt a módszert, hogy megakadályozza a kémkedést. A félelem valóban nem alaptalan, hiszen a webkamerák egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők eszközeivé.