A kibertérben támadhatnak Lenin utódai

2018. május 14. hétfő - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Nemcsak nemzetállamokat, hanem az egész EU-t veszélyeztetik az úgynevezett hibrid fenyegetések, az államok által nyílt katonai akciók nélkül folytatott befolyásolási műveletei - hangsúlyozta a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke hétfőn Berlinben.

Hans-Georg Maassen a BfV a Hibrid fenyegetések – hálózatba szervezett válaszok című konferenciáját megnyitó beszédében kifejtette: a

Autókat is tönkretehetnek a zsarolóvírusok
Biztonsági rést jelentenek az okosautók kiegészítői, amelyeket bűnözők autólopáshoz, zsaroláshoz használhatnak. Az autókat támadó vírusokat gyakran a tulajdonosok telepítik fel, amikor illegálisan letöltött programmal próbálják ingyen feloldani az okosautók fizetős funkcióit.

hibrid fenyegetés nem új jelenség, a legnagyobb hatású ilyen műveletet a német titkosszolgálat hajtotta végre az első világháborúban, amikor Lenint eljuttatta hazájába azzal a céllal, hogy kiszakítsa a cári Oroszországot az antanthatalmak közül.

Azonban a hibrid fenyegetések természete megváltozott, a kibertér kialakulása révén a lehetőségek bővültek, a nyugati országok pedig sérülékenyebbek – tette hozzá a belső elhárításért felelős szolgálat vezetője.

Kiemelte: Németországban “nagyon aktív a hibrid fenyegetettségi helyzet”, az európai partnereknek is hasonló tapasztalatai vannak, és mindenekelőtt Oroszország részéről figyelhető meg ez a fajta befolyásolási tevékenység.