A gyilkos ujjlenyomatával megnyithatták volna az iPhone-t

2017. november 09. csütörtök - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

A gyilkosnak, aki napokban 26 embert lőtt agyon egy texasi templomban, iPhone-ja volt. A rendőrség kérését, hogy oldják fel a készülék titkosítását, az Apple eddig nem teljesítette.

A halott merénylő, Devin Kelley okostelefonját  annak utolsó használata után 48 órával még meg lehetett volna nyitni a tettes ujjlenyomatával, hogy a tett háttere után kutassanak, ám a rendőrség ezt  – ismeretlen okból – elmulasztotta.

A két nap lejártával a telefon csak a kódjával nyitható, mely nem áll rendelkezésre. Tízszer lehet jelszó beadásával próbálkozni, ám ha egyik kísérlet sem sikeres, az iPhone, hogy megvédje tulajdonosának adatait, mindent töröl a készülékről…

Kép: New York Times

Kép: New York Times

Nem tudni, próbálkoztak-e így a texasi hatóságok, de annyi bizonyos, hogy az Apple-hez fordultak, kérve, biztosítsa hozzáférésüket a mobil tartalmához. E kérésre még nem kaptak választ, de a várható reakcióra következtetni lehet a tavalyi esetből.

2015 végén bizonyos Syed Farook gyilkolta le 14 munkatársát Kaliforniában, egy vállalati bulin. Miután az Apple nem oldotta fel a gyilkos iPhone-jának titkosítását, a rendőrség a bírósághoz fordult, amely kötelezte a nagyvállalatot a hatóságokkal való együttműködésre. Az Apple

Okostelefonunk felismer minket – és az ágy alá is láthatunk vele
A közeli jövőben forgalomba kerülő okostelefonok infravörös rendszere a koponyát szkennelve azonosítja a tulajdonost és kapcsolja be a készüléket – amellyel a bútorüzletből berendezhetjük a lakásunkat, vagy a külföldi étlapra irányítva olvashatjuk a fordítást.

végül  azonban nem tett eleget a döntésnek és hosszú levélben írta meg ügyfeleinek: az ő biztonságuk érdekében nem adhatott ki olyan szoftvert, amellyel feltörhetők különösen keményen védett telefonjaik.

A  jelek szerint az Apple sem tökéletes: az utóbbi esetben az FBI szakértői végül  saját erőből hozzá tudtak férni a gyilkos mobiljának adataihoz – így feltehetően ez történhet majd az újabb szörnyű tömeggyilkosság ügyében is. (New York Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek