A gyerek kisautóját is használhatjuk távvezérlő helyett

2017. október 08. vasárnap - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

Képzeljük el: kávéscsészénket megmozdítva váltunk tv-csatornát, vagy a gyerek kisautójával szabályozzuk hifi rendszerünk hangerejét. Brit tudósok találmánya forradalmasíthatja a képernyők kezelését és feleslegessé teheti a távvezérlőket.

Christopher Clark, a Lancaster University kutatója és társai Matchpointnak nevezték el a gesztusokkal való újfajta távirányítást. Az utóbbi módszer ugyan ismeretesen létezik, de ezzel a találmánnyal egészen másképpen érik el a célt. Az eddig ismert módszer az, hogy a rendszer betáplált adatok alapján reagál bizonyos gesztusainkra – például a kéz mozgatására.

Kép: Lancaster University

A kávéscsészével is irányíthatunk
Kép: Lancaster University

A Matchpointnál egyszerű webkamera irányul a készülék tetejéről a használóra, a képernyő sarkában pedig kis, keringő ikonok láthatók. Azok mindegyike bizonyos funkciót takar: például a hangerő szabályozását, a csatornaváltást vagy a rendszer menüjének megtekintését. A használó nemcsak a kezét, vagy a fejét, akár a csészéjét vagy a golyóstollát is irányíthatja – a webkamera segítségével – a kiválasztott ikonra, amellyel a szoftver révén így kapcsolatba kerül és kezelheti azt. Ez az úgynevezett “spontán térbeli kapcsolat” sok mindent megenged: ha kezeink foglaltak, kapcsolódhatunk a fejünkkel, ha fekszünk, akár a lábunkkal, netán a megfelelő irányba emelhetjük a macskát…

Adatainkkal fizethetünk egy londoni boltban
Egy pop-up üzlet tapasztalatai inspirálták a Kaspersky Lab kiberbiztonsági céget arra, hogy létrehozzon egy olyan pénzt, amelynek alapja a személyes információk és a lakossági vásárlások következő mérföldköve lehet.

A rendszer segítségével a rövid távú, eseti kapcsolat mellett teremthetünk állandót is: beprogramozhatjuk, hogy kedvenc söröspoharunk jobbra-balra mozgatásával tudunk számot váltani a cd-lejátszón, játékautót ide-oda gurítva szabályozzuk a hifi-rendszer hangerejét – majd a kapcsolódást ugyanilyen könnyen és sokféle módon meg is szakíthatjuk.

A kutatók októberben a quebeci tudományos konferencián mutatják be találmányukat, amely lehetővé teheti, hogy ne kelljen állandóan távvezérlőinket keresgélni…  (Neue Zürcher Zeitung)

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor