A GDPR-en túl: nagy kihívások az adattárolásban

2018. március 26. hétfő - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalatok számára egyre nagyobb problémákat jelent a növekvő mennyiségű adatok tárolása, amint arra iparági szereplők a nemrégiben megrendezett Computerworld Storageworld konferencián is felhívták a figyelmet. A SUSE szakértőinek megfigyelései szerint négy területen különösen komoly kihívásokkal szembesülnek a szervezetek, amikor új igényekre reagálva bővíteni próbálják tárolási kapacitásukat.

Az adatok mennyisége és ezzel a tárkapacitási igény sokkal nagyobb ütemben nő, mint a vállalatok költségvetése. Ezzel együtt a tárolóhardverek ára sem csökken olyan ütemben, hogy pusztán új tárolóegységek vásárlásával fenntartható lenne a jelenlegi rendszer. Ezért a vállalatok intelligensebb és költséghatékonyabb módszereket keresnek a tömeges, strukturálatlan, illetve hosszú távon megőrzendő adatok tárolására.

Olyan rugalmas és jól méretezhető megoldásra van szükségük, amely segítségével gyorsan lehet reagálni az üzleti igényekre anélkül, hogy az egekbe szöknének a költségeik, és leállások zavarnák meg az üzletmenetet a bővítési folyamat során. A SUSE szakértői szerint a választ az önkezelő, szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek kínálják. Az ilyen eszközök egyszerűen és gyorsan bevezethetők, és bármikor leállás nélkül lehetővé teszik a rendszer bővítését, vagyis az új tárolók elhelyezését. Ráadásul gyakorlatilag korlátlanul skálázhatók, terabájtos szinttől petabájtig.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Növekvő befektetési költségek…

Az informatikai szakemberek általában fontosság alapján csoportosítják az adatokat, és ennek megfelelően tárolják azokat. A legfontosabb, gyors elérést igénylő adatbázisokat Tier 1 szintű, drágább SAN rendszereken mentik el. Tier 2 kategóriába sorolhatók a napi szinten használt dokumentumok és egyéb fájlok, amelyeket általában backend tömbökön tárolnak. A Tier 3 adatokat pedig, amelyek rendszerint biztonsági mentések és compliance előírások vagy egyéb indokok miatt, hosszú távon megőrzendő információk sok helyen még mindig szalagos megoldásokon archiválják.

A tárolt adatok 80 százaléka azonban a Tier 2 és 3 kategóriába tartozik, ami óriási és folyton növekvő információmennyiséget jelent. Ennek hatékony kezeléséhez pedig nem elég pusztán a szintek elkülönítése. A szalagos megoldások olcsók, de lassan hívhatók elő róluk az adatok, míg a backend tömbök túlságosan drágák ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben tárolják rajtuk a ritkán elővett adatokat. Tehát pusztán ezekkel az eszközökkel nem lehet hatékonyan és alacsony költségek mellett tárolni azt a bizonyos 80 százalékot.

Merevlemez helyett géneken fogjuk tárolni az adatokat
Új mérföldkövet ért el a DNS-alapú adattárolás fejlődése: mérnököknek génszerkesztéssel sikerült 5 GIF-képet menteniük egy kólibaktérium DNS-ére. A jövő számítógépeiben élő organizmusok génállománya jelenti majd az adatrögzítés alapját.

Erre kínálnak megoldást a szoftveresen vezérelt tárolórendszerek, amelyek elkülönítik a tároláskezelést és tárolás-virtualizációt a fizikai hardvertől. Így lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy általánosan elérhető és megfizethető szerverek és lemezmeghajtók használatával építsenek ki tárolási rendszert

…és emelkedő működtetési költségek

A hagyományos rendszerek esetében nem csupán a tárolási rendszerhez szükséges hardverek és szoftverek költsége nő, hanem a tárolt adatok felügyelete és kezelése is egyre többe kerül, illetve maga a bővítés is nehézségekkel jár. Egy szoftveresen vezérelt megoldással az új tárolók leállás és az adatok veszélyeztetése nélkül helyezhetők üzembe a rendszerben.

A széles körben használt, hagyományos tárolórendszerek és eszközök általában meghatározott hardverekkel és szoftverekkel érkeznek, és csak azokkal működnek, ezért működtetésükhöz speciális szaktudás szükséges az informatikai szakemberek részéről. A vállalatok így gyakran tárolási „silókban” ragadnak, amelyek vásárlása, üzemeltetése és karbantartása egyaránt költséges.

Öt fontos szoftveres trend 2018-ban
A felhő „felnőtt”, de a használata még mindig okozhat nehézségeket. A fejlődést továbbra is a nyílt forráskód hajtja, és az adatközpontokban a szoftveres vezérlés az új hívószó. A fejlesztőknek pedig a konténerek és a felügyeletet egyszerűsítő megoldások kínálják a választ a kihívásokra. Ez vár ránk 2018-ban a SUSE szakértői szerint.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek