A fogkefénél már bejött, ez a mobiltöltés jövője

2018. március 23. péntek - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Ki ne ismerné az aggodalmat: hamarosan lemerül a mobil, de nincs töltő. Hasonlóan egyre több e-kocsi vezetője is aggódik, eljut-e még autójával a ritka töltőállomások egyikéhez. E gondokra egy régi-új módszer, az indukciós töltés kínál megoldást.

 

A módszert régen ismerjük, így töltődnek az elektromos fogkefék, az indukciós tűzhelyek. A hálózathoz csatlakoztatott adó mágneses teret teremt, ebben továbbítja az áramot a készülék vevőjéhez.

Kábel nem kell, adó és vevő közötti közvetlen kapcsolatra van szükség, amely csak rövid távolságon működik – lásd a fogkefét, amely a konnektorhoz csatlakoztatott talpába állítva így állandóan töltődik.

Kép: FAZ

Kép: FAZ

Ugyanez megoldható autóknál és persze a mobiloknál is, elsőnek a 2009-ben megjelent Palm Pre működött indukciós töltéssel. A módszer azért nem terjedt el, mert mindjárt három, egymással versengő gyártó-hálózat küzdött azért, hogy az ő rendszere legyen általános, így kiütötték egymást.

Új szakma születőben: e-autótöltő-szerelő
Egyre nagyobb szükség van elektromos autók töltéséhez értő szakemberekre, olyan technikusokra, akik fel tudnak szerelni egy töltőállomást. Egyelőre viszont csak kevés helyen szerezhető ilyen képesítés.

Januárban jött a fordulat: a technika fő előállítója, a Powermat cég feladta saját, Airfuel nevű technológiáját és csatlakozott a Wireless Power Consortiumhboz, ezzel annak módszere, a Qi győzött. Erre utal, hogy az Apple tavaly ősszel megjelent modelljei ugyanúgy ezzel az indukciós technikával tölthetők, mint a Samsung új és régebbi típusai, akárcsak LG, Nokia és Motorola mobilok.

A drótnélküli töltésnek hátrányai is vannak. A továbbításnál az áram10 százaléka elvész és az ilyen töltés lényegesen lassabb, mint az eddig megszokott.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)