A felhő alakítja már az üzletet

2015. július 02. csütörtök - 15:18 / piacesprofit.hu
  •    

A tapasztalatok alapján mind több startupnak és egyéb feltörekvő cégnek ad versenyelőnyt a felhőszolgáltatás, amely nem csak kiegészítő elem, hanem az üzleti modell alapja is lehet az IBM közleménye szerint.

Kép:PP archív

Közép-Kelet-Európa feltörekvő vállalatai  számára egyre nagyobb gazdasági hasznot jelent a felhő alapú technológia használata. Az IBM Cloud alkalmazásának tapasztalatai szerint mind több startup és kisebb vállalkozás fedezi fel a felhőalapú üzleti modellben és innovatív szolgáltatásokban rejlő gyors növekedési lehetőséget.

„A növekedést segíti, hogy e régió egyre több befektető térképére kerül vissza, az IMF elemzése szerint például a kedvezőbb üzleti környezet ahhoz is hozzájárul, hogy a felhő- és mobilalapú, adatelemzésen is alapuló technológiák adjanak lökést az itteni gazdaságok átalakulásának és hosszú távú növekedésének. A régió cégei is egyre több forrást allokálnak a felhőre, e szegmens növekedése messze túlszárnyalja a hagyományos technológiáknál tapasztalt szintet. A felhő – más modern technológiákkal, így a mobillal, a nagy adatbázisok elemzésével, illetve a közösségi médiával együttműködve – valódi üzleti modellé válik – mondta Vladimir Kroa, az IT Services, IDC CEMA alelnöke.

„A cégek növekedésük érdekében egyre inkább igénylik a külső és belső erőforrások integrációját, azaz végfelhasználóként az úgynevezett hibrid felhő modellt. (Hogy ez hogyan lehet biztonságos, arról itt olvashat bővebben.) Így ugyanis egyszerre kapnak megnyugtató választ az adatbiztonsággal kapcsolatos szabályozási bizonytalanságokra, illetve kellő flexibilitást, átlátható árazást és felgyorsuló piacra lépési stratégiákat is” – tette hozzá.

A felhőben is lehet pazarolni a pénzt
A takarékoskodás – legalábbis az IT vonatkozásában – ma már szinte eggyé vált a felhőszolgáltatásokkal. Legyen szó tárolásról, számítási teljesítményről vagy bármilyen más rendszerről, a költségcsökkentésnél egyből felmerül a cloud. Csakhogy a felhő számítástechnikával is lehet pazarolni a pénzt! Meg is mutatjuk, hogyan.

A régióban több példa is említhető, ahol a felhő jelentős növekedési potenciált adott az innovatív cégeknek. A lengyel CI Games játékprogram-fejlesztő például a több játékos által használható programok szolgáltatásminőségét tudta javítani, költségeit pedig csökkenteni. A szintén lengyel Telemedi.co startup, felhő segítségével hozott létre egy biztonságos platformot web- és mobilalapú orvosi tanácsadásra. A Bluemix és a SoftLayer jól méretezhető, megbízható platformja egy év alatti tízszeres növekedést hozott az alkalmazás számára, az ügyfél-elégedettség és -bizalom pedig 20 százalékkal lett magasabb ezzel párhuzamosan.

Az orosz Navigine egy fejlett, beltéri navigációs programot hozott létre a felhőplatformon egy helyi tűzoltóság számára. Az alkalmazás a tűzoltók számára gyűjt és elemez adatokat olyan – fedett – helyszíneken, ahol a GPS-alapú navigáció már nem képes megfelelően pontos helyadatokat biztosítani.

A szlovén Acceleration Business City (ABC), az ország első magánbefektető akcelerátoraként a felhőn keresztül biztosít információkat a résztvevő diákoknak, kutatóknak és vállalkozóknak. Az ABC emellett egy, a kapcsolatépítést és üzletfejlesztést szolgáló platformot is működtet az alkalmazásban

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek