A „felhő” is kábelen jön

2019. március 12. kedd - 18:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Sokan gondolják, hogy e-mailjeik, a YouTube-on látott filmek és a többi internetes tartalom a sokat emlegetett „felhőből” érkezik mobiljukra, számítógépükre. Tévedés: a világháló adatait először kábeleken továbbítják, amelyek már 1 200 000 km hosszan hálózzák be a Földet.

Az első transzatlanti kábelt Európa és Amerika között 1858-ban avatták fel. Viktória brit királynő üzenete 16 óra alatt jutott el Buchanan amerikai elnökhöz. Ehhez napjainkban másodpercekre van csak szükség – de a kábelfektetés nehéz és költséges munkája változatlanul elengedhetetlen.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Míg korábban a hírközlési vállalatok fektették és üzemeltették a kábeleket, az internet korában ezt a feladatot mind inkább a nagy szolgáltatók veszik át.

A Microsoft, a Google, a Facebook és az Amazon tulajdonában van már az összesen több mint 1 200 000 km hosszú kábelhálózatnak több mint a fele.

Tekintettel a kábeles összeköttetések kényes voltára, azok időként politikai vitákhoz is vezetnek. Az ausztrál kormány például tavaly megakadályozta, hogy a kínai Huawei kábellel kösse össze a Salamon-szigeteket Ausztráliával – attól tartva, hogy a kínaiak így bejuthatnak az ausztrál hírközlési rendszerekbe.

Egy lépést sem kell tennünk, virtuálisan mindent megkapunk
Eltűntek a hanglemezek, majd jöttek a CD-k, amelyeket most a streaming vált fel. Hasonló, drámai változásokat hoz a digitalizálás az árukereskedelem többi területére s eljutunk odáig, hogy testünkbe ültetett chip révén ízeket, illatokat érzékelünk, és továbbítunk…

A tengerek alatti kábelfektetés nehéz és költséges feladat. A különleges hajókra 6500 km hosszúságú, 3500 tonna súlyú kábel kerül, amelyet a személyzet 24 órán át, 12-12 órás műszakokban enged a mélybe.

Az üvegszálakból álló, megfelelő burkolással ellátott kábeleknek 25 éven át kell ellenállniuk a legerősebb vízáramlásoknak, földmozgásoknak, halászhajóknak. A minőségnek ára van: a Google Észak-Amerikát Chilével összekötő kábelének költségeit például 350 millió dollárra becsülik.

(Forrás: The New York Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek