A fél ország már beazonosítható az arcfelismerővel

2019. május 16. csütörtök - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

San Francisco az első amerikai város, ahol eltiltották az arcfelismerő szoftverek használatát – míg az USA-ban azok általában gyorsan terjednek.

Éppen San Franciscóban, amely a világ technológia fővárosának tekinti magát, döntöttek úgy a hatóságok, hogy megtiltják a rendőrségnek és a város más szerveinek az arcfelismerő technika alkalmazását.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy annak a városnak, ahol ezeket a technológiákat kifejlesztették, különös felelőssége van a visszaélések megállításában.

Kivételt képeznek a rendelet alól a repülőterek és a kikötők, azokra a szövetségi kormány rendeletei vonatkoznak, amelyek megengedik az arcfelismerő technika alkalmazását.

A Belbiztonsági Minisztérium így akarja kontrollálni, hogy az országba érkezők azt el is hagyják: 2023-ig az amerikai reptereken az utasok 97 százalékát tudják majd ellenőrizni. Egyébként – főként az FBI munkája alapján –

az amerikai felnőtt lakosság felének arcát rögzítették már az állami hatóságok.

A San Franciscóihoz hasonló intézkedést mérlegel a testvérváros, Oakland, de a keleti parti Boston is. A washingtoni törvényhozás előtt mindkét párt által támogatott javaslat fekszik, amely magánvállalkozásoknak megtiltaná, hogy az érintettek hozzájárulása nélkül rögzítse arcukat.

Előtérbe kerültek a személyiségi jogok az új szabályozásban
A kamerafelvételek őrzési idejét módosítja, a munkahelyi számítógépek magáncélú használatának főszabály szerinti tilalmát elrendeli, és sok másról is rendelkezik az új GDPR-salátatörvény.

A vitatott technika segíti a bűnüldözést, elveszett gyermekek feltalálását, de nem igazán megbízható, különösen például színek felismerésében. Civil jogvédők a veszélyes kínai példára emlékeztetnek: ott a kormány ezekkel rendszerekkel állandó megfigyelés alatt tudja tartani a lakosságot.

(Forrás: San Francisco Chronicle)