A fehéroroszokat is elérte az IT-láz

2017. október 09. hétfő - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Harmincezernél több hazai és külföldi IT-szakember dolgozik Minszkben. A diktatórikus rendszer közepette a belarusz fővárosban van egyebek mellett a Viber fejlesztési központja is.

Alekszandr Lukasenka (sic!), a kemény egyeduralmáról ismert államelnök, aki korábban “szeméthalomnak” nevezte az internetet, utóbb általános meglepetésre bejelentette: “a híradástechnika államát” kívánja megteremteni, hogy így korszerűsítse országát. A váratlan bejelentés következménye: immár vagy 30.000 hazai és külföldi IT-szakember dolgozik Minszkben.

A World of Tanks fejlesztői Kép: New york Times

A World of Tanks fejlesztői
Kép: New York Times

A főváros egyetemeiről kikerülő utánpótlás jóval  felülmúlja a hazai szükségleteket, így a mérnökök, fejlesztők egy sor nagy, nemzetközi vállalatnak dolgoznak ott. Minszkben van az izraeli Viber fejlesztési központja, az amerikai EPAM, a világ leggyorsabban terjeszkedő IT-vállalata 6.000 szakembert foglalkoztat a belarusz fővárosban. Ott fejlesztették ki egyébként a World of Tanks internetes játékot – a világ 20 legnépszerűbb digitális játékának egyikét, amelynek már több, mint 200 millió regisztrált használója van.

YouTubereket követő Z generáció
A Facebook után a Twitter és a gyakorikerdesek.hu a legnépszerűbb felület, ha a pályakezdők online álláskereséséről, munkakereséssel kapcsolatos élményeiről és tapasztalatairól van szó – derült ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a SentiOne közös, az Y és Z generáció online álláskeresési szokásait vizsgáló kutatásából.

Lukasenka rendszere vízum nélkül engedi be 79 állam, köztük a nyugati országok polgárait és támogatja az IT-szektor startupjait. A világ minden tájáról érkező, túlnyomórészt fiatal fejlesztők nem törődnek a rendszer politikájával, s ha megunják a minszki körülményeket, tovább mennek Nagy-Britanniába, vagy az Egyesült Államokba – akárcsak sok belarusz kollégájuk.

(N.Y. Times)

 

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor