A Facebook új alkalmazásából megtudhatja, ha átverték

2017. november 27. hétfő - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

A Facebook lehetővé fogja tenni használóinak, hogy megállapíthassák: kapcsolatba kerültek-e azzal a titkos orosz intézménnyel, amely álhíreket terjeszt és beavatkozott az amerikai elnökválasztásba.

A világcég becslése szerint több, mint 140 millió ember láthatta a Facebookon vagy az Instagramon valamelyik orosz forrásból, vagy megosztással az álhíreket, míg további 10 millióhoz orosz intézmények fizetett hirdetései juthattak el a világhálón.

A készülő app lehetővé teszi majd (ha nem is mindenkinek), hogy megállapíthassa, látott-e ilyen internetes tartalmat. Túlnyomó többségüket nem úgy érték el, hogy lájkolták volna az orosz portált, hanem úgy, hogy ismerősük megosztotta – vagy a Facebook rendszere juttatta el hozzájuk.

A vállalat maga nem kívánja közölni a felhasználókkal, hogy dezinformáció áldozatai lettek és arra sem vállalkozik, hogy figyelmeztetést vigyen be a rendszerbe, ha valaki ilyen forrást akar megnyitni, mivel egyik esetben sem tudja megbízhatóan meghatározni, mi és hogyan történt.

Az említett alkalmazás a következő hetekben lesz elérhető a Facebook.com/actionplan címen.

A legismertebb orosz Facebook-manipuláló a szent-pétervári, állami “Internet Research Agency (IRA).”

Vészbook: így vernek át minket a közösségi oldalakon
Míg régen a torrent és felnőtt oldalakat tették leginkább felelőssé az internetes csalások, átverések és vírusok terjedéséért, manapság ezek jelentős része már kifejezetten a Facebook felületére specializálódott, így érve el a lehető legnagyobb tömeget.

Damian Collins, a brit Konzervatív Párt parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy az IRA csak a jéghegy csúcsát jelenti és ki kell vizsgálni azt is, hogyan avatkoztak be az oroszok ilyen módszerekkel, a Facebook és a Twitter felhasználásával, a brit EU-kilépésről szóló népszavazásba.

A Twitter októberben átadta az amerikai törvényhozásnak a hálózat 2.752 olyan orosz használójának listáját, akik a vállalkozás vizsgálatai szerint beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba. (Guardian)

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek