5 tipp a PC-k energiatakarékos felhasználására

2015. február 23. hétfő - 08:20 / piacesprofit.hu
  •    

Az asztali gépek alapvetően nagy "áramzabálók", érdemes újabb típusra, vagy laptopra váltani. De javíthatunk valamit a helyzeten azzal is, ha odafigyelünk néhány dologra.

Egy ötéves asztali számítógép körülbelül 17 000 forintnak megfelelő áramot fogyaszt egy évben , de ez a költség akár a 44 000 forintot is elérheti, különösen akkor, ha a felhasználók saját lustaságuk vagy a szoftverek frissítésének szükségessége miatt elszoknak attól, hogy éjszakára kikapcsolják számítógépeiket, illetve, ha csak a monitort kapcsolják ki. Az elavult gépek nagyságrendekkel növelik a fogyasztást, mégis sok cégnél üzemelnek az Intel felmérése szerint.

Kép:Pixabay

Az Intel szakértői adnak néhány tanácsot, mit tehetünk az áramszámla csökkentése érdekében.

1. Itt a csere ideje?

Ha idősebb asztali számítógépet használ, és szeretne megtakarítást elérni, akkor fontolja meg, hogy egy új, energiatakarékos modellre cseréli le, például egy 2 az 1-ben átalakítható eszközre, Ultrabookra, laptopra vagy all-in-one-ra. Ezzel 11 000 – 44 000 forintos megtakarítás érhető el egy évben.

2. Csak egy gombnyomás!

Ne pazarolja az energiát, és ne hagyja a számítógépet a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, például éjszakára.

3. Gondoskodjunk távolról!

Olyan vállalatok számára, ahol az alkalmazottak nem szoktak hozzá a számítógépük éjszakára történő kikapcsolásához, komoly értéket képviselhetnek az olyan energiatakarékos technológiák, mint a távvezérlés. A távvezérlés akkor is lehetővé teszi a karbantartást és a frissítéseket, ha a számítógép ki van kapcsolva.

4. Le a felesleges fogyasztókkal!

A feladatok legtöbbjénél az integrált grafikus kártya megfelelő teljesítményt nyújt, és biztosítja a grafikus alkalmazások gördülékeny használatát. A különálló grafikus kártya ezzel szemben az idősebb számítógépek azon részegységei közé tartozik, amelyek jelentős mértékben növelik az áramfogyasztást.

5. Ha asztali, akkor se mindegy, milyen

Ha szereti az asztali számítógépeket, és a jövőben is használni szeretné őket, akkor ismerkedjen meg az all-in-one számítógépekkel, amelyek az áramfogyasztás szempontjából jobban kímélik a pénztárcáját.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek