A bűnügyben gyanúsított sem köteles megadni mobilja hozzáférését

A bűnügyben gyanúsított nem kötelezhető arra, hogy kiadja mobiltelefonjának kódját vagy biometriai azonosítóját – döntött egy kaliforniai bíró.

A rendőrség a Facebook Messenger-szolgálatát zsarolásra használó bűnbanda ügyében nyomozott. Házkutatási kérelmükben az is szerepelt, hogy biztosíthassák a hozzáférést a gyanúsítottak mobiljaihoz. Az illetékes bíró megadta a házkutatási engedélyt, de nem kötelezte az érintett személyeket arra, hogy kiadják telefonjaik kódját, illetve megnyissák azokat ujjlenyomatukkal vagy az arcfelismerő rendszerrel.

Kép: Freedigitalphotos.net/Samuiblue

A bíró indokolása szerint a gyanúsított ilyen módon sem kötelezhető arra, hogy magára terhelő adatokat tárjon fel. A rendőrségnek azok megszerzésére másképp is van módja, forduljon az adott személy mobilszolgáltatójához, ahol be lehet tekinteni a csetekbe.

Az Egyesült Államokban évek óta folyik a vita a kérdésben, hozzáférhetnek-e a bűnüldöző szervek a mobiltelefonokhoz. 2016-ban emlékezetes erőpróba zajlott az Apple és az FBI között: az utóbbi egy, az esetnél agyonlőtt tömeggyilkos mobiljának adatait kívánta megszerezni, de az Apple megtagadta a készülék feloldását. Végül az FBI 900 000 dollárt fizetett egy izraeli startupnak, amely megoldotta a feladatot. Erre – legalábbis az Apple szerint – a jövőben nem lesz már mód, erről a szoftver módosításával gondoskodtak.

Szakértők szerint a kérdés, hozzáférhessenek-e a hatóságok a mobilokhoz, végül a Legfelsőbb Bíróság elé kerül majd.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Szerinted jó helyen vannak az adataid a telefonodon?
A tinédzserek jó része a telefonján tárolt adatokat személyes információnak tekinti, ezért jobban ügyelnek azok védelmére, mint a felnőtt korosztály tagjai. A Samsung Electronics megbízásából készített kutatásból kiderül az is: a kamaszok más típusú adatokat féltenek, mint a felnőttek.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo