Internet helyett ígéretek Ausztráliában

Idén el kellett volna készülnie Ausztrália üvegszálas internethálózatának - ám az éveket késik, s ami van, az is lassú és drága

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2009-ben harangozta be a munkáspárti kormány, hogy “az évszázad projektjeként” korszerű, üvegszálas internetet biztosít mindenütt a kontinensnyi országban. Még a ritkán lakott területekről is gondoskodnak, amelyekből sok van: ott műholdról biztosítják az összeköttetést.

Kép:sxc

A tervet olyan korszakos projektekhez hasonlították, mint a híres Sydney-i híd építése vagy az órási ország vasúti hálózatának kiépítése. A tervnek erre az évre meg kellett volna valósulnia, ám még további esztendőkre van a befejezéstől és öröm helyett csak panaszokat lehet hallani: a kiépült hálózat hiányos, igen lassú - és mindezért még többet is kell fizetni, mint bárhol a világon...

Az ausztrál előfizetők átlagos letöltése sebessége 12-13 Mb/mp, miközben a dél-koreaik 28, a skandinávok 23-26 Mb/mp sebességgel tudnak szörfölni a neten - de még a szomszédos Új-Zélandi netezők, sőt a kenyaiak is...

Ennek egyik oka, hogy a Munkáspártot váltó Liberálisok a hálózat szüntelenül növekvő óriási költségeiből lefaragtak és egy idő után az üvegszálas kábeleket csak az épületekig vezették el, mondván: a hátralévő néhány tucat, vagy legfeljebb 100 méterre megteszik a meglévő telefon- vagy kábeltévé-vezetékek, és így sokkal gyorsabb is a hálózat kiépítése.

Nem csak a snapchat megy: okostelefonnal tanulnak a diákok
Bár a tengerentúlon az iskolák digitális felszereltsége lényegesen jobb, mint a világ nagyobb részén, egy átfogó amerikai kutatás szerint a diákok 56 százaléka otthon gyakrabban és több technológiai eszközt használ a tanuláshoz, mint az osztályteremben. A gyerekek nem várják meg, amíg az iskola kitalálja, hogyan vonja be a digitális eszközöket az oktatásba, inkább ők kísérletezik ki a maguk biztos módszerét.
Így gyakori, hogy az utca egyik oldalán működik a gyorsabb internet, a másikon nem, hiszen az épületek régi vezetékei természetesen még rézből készültek, sokan így nem tudják használni az ígért le-és feltöltési sebességet. Egyébként azért sem, mert az állam alvállalkozóknak adta ki a hálózat üzemeltetését, azok pedig nyereségük érdekében “takarékoskodnak”: csak annyi sávszélességet vásárolnak, amennyiért még éppen el tudják látni az előfizetőket. Mindezért pedig az ausztrálok (Brazília után) a világ második legmagasabb díját fizetik, a többszörösét annak, amit az európai, vagy amerikai előfizetők.

A legújabb becslések szerint a projekt 2020-ra talán elkészül, s végül vagy 50 Mrd. ausztrál dollárba fog kerülni. Az eredeti terv az volt, hogy a kész hálózatot privatizálják, így behozzák a költségeket - ám az adott helyzetben kevéssé valószínű, hogy akadna vevő.

(Neue Zürcher Zeitung)

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo