160 karakterben a járvány ellen

2009. június 04. csütörtök - 08:53 / ICTPress
  •    

Az Alerta Disamar elnevezésű rendszer segítségével a sereg orvosai SMS-ben jelenthetik a betegségeket, és segítséget kérhetnek a kezelést illetően. A kezdeményezést két perui tengerész halála miatt hívták életre, akik 2001-ben maláriával fertőződtek meg. Ekkor kezdett el a hadsereg új technológiák után kutatni, hogy megelőzze a hasonló eseteket. A projekt az ENSZ és a Vodafone együttműködésében létrejött mHealth keretein belül zajlik.

A rendszert 2003-ban állították fel, amiben Az Egyesült Államok haditengerészete is segítséget nyújtott. Azóta sokat segített a betegségek terjedésének követésében, több mint 80 ezer jelentést küldtek el a résztvevők, kígyómarástól a sárgalázig. Ez az adatmennyiség már az egészségügy hosszú távú tervezésében is segítséget nyújthat, írta meg a BBC.

A rendszer működéséről dr. Ernesto Gozzer számolt be. "Ha egy távoli vidéken dolgozó orvos vagy, és van egy ebola-gyanús beteged, akkor betárcsázod az ingyenes számot, az azonosítódat és a jelszavadat. Ez után elküldheted a betegség kódját, a beteg adatait, és hogy mikor kezdődtek a tünetek. Amint elküldésre kerül az üzenet, bekerül egy központi adatbázisba, ahol a szakértők egyből hozzáférhetnek". A projekt felhívhatja az orvosok figyelmét egy kitörés előtt álló járványra, és időben megtehetik az óvintézkedéseket.

Az ENSZ és a Vodafone együttműködése négy éve kezdődött, és a világon már több mint 50 mHealth projekt van üzemben. Dél-Afrikában a SIMpill rendszer keretében a gyógyszeres üveg SIM-kártyával van szerelve, és értesíti az egészségügyi dolgozókat, ha valaki nem vette be a TBC gyógyszerét. Ez 22-ről 90 százalékra növelte a rendszeres gyógyszerhasználók arányát.