11 óra helyett 11 perc lesz egy 4K film letöltése

2017. november 10. péntek - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egy sor brit városban a Vodafone félmilliárd fontos beruházással gigabites letöltési sebességű internetes hálózatot épít, amely ötvenszer gyorsabb, mint a szigetország jelenlegi szélessávú összeköttetései.

Az üvegszálas hálózatok az új, az 5G-s molbiltechnika alapját is jelentik. 2021-ig egymillió otthont érnek majd el, 2025-ig pedig öt milliót, a szélessávú előfizetők 20 százalékát.

Jóllehet jelenleg viszonylag kevés embernek, vállalatnak van szüksége az 1 GB/mp sebességre, az új hálózatok jelentik a jövőt, ezek teszik lehetővé nem csak az okosmobilok, hanem az automatizált, digitalizált lakások, a vezető nélküli járművek és a gyárak “okos” gépeinek kiszolgálását.

Kép:Flickr/perspecsys

Kép:Flickr/perspecsys

Fontos lesz a szuper-gyors internet az egészségügyi intézmények számára is: egy sürgős, 2 gigabites CT-lelet például 40 mp alatt továbbítható – szemben a jelenlegi 14 perccel.

Hasznos lesz persze az új hálózat a szórakozást keresőknek is: egy 5 GB-os játék jó fél óra helyett 1.7 perc alatt letölthető lesz, egy 4K film 11 óra helyett 11 perc alatt.

A tucatnyi várost, ahol a rendszereket telepítik, még nem választották ki, de várhatóan köztük lesz Leeds és Edinburgh. A munkák jövőre kezdődnek és az első fogyasztókat már 2018 végén bekapcsolják.
(Guardian)

Sokan nem tudják, hogy illegális, amit letöltenek
Az illegális tartalmak ingyenes letöltése sokkal inkább a gyors és egyszerű hozzáférés, mintsem az ingyenesség miatt olyan népszerű a fiatalok körében, ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy a válaszadók szerint a letöltött tartalmak sok esetben nem is beszerezhetőek törvényes úton, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) fiatalokat érintő legfrissebb országos felmérésé

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek