Zuckerberg, Musk és Branson verseng az űrért

2017. március 11. szombat - 07:30 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

Néhány évtizeddel ezelőtt az innovatív üzleti guruk a személyi számítógépekben látták a jövőt, majd jött az internet és az okostelefon forradalma. Most ugyanezek az emberek úgy látják, az űrutazás kecsegtet hasonló távlatokkal.

A 80-as években a személyi számítógépek használatának általánossá válása változtatta meg az emberek életét, a 90-es években a világháló növelte tovább mozgásterüket, a 2000-es években pedig az okostelefonok. A Microsoft társalapítója, Paul G. Allen meg van róla győződve, hogy most a Föld körüli röppályára hatolás kecsegtet hasonló távlatokkal. Szerinte, amikor ez bárki számára elérhetővé válik, újabb innovációs robbanás indul el. Sorra születnek majd az új vívmányok és üzleti lehetőségek.

PP grafika

PP grafika

Eddig megajachtokat építettek a dúsgazdagok, újabban viszont űrhajókat és rakétákat: ez vált a technomán milliárdosok legnagyobb státuszszimbólumává. A szovjet-amerikai űrbéli versengés idején még sci-fi filmeket és tévésorozatokat faló ifjú kockafejek ma beérkezett mogulok, akik a kamaszkori tudományos álmaikat és fantáziáikat most, hogy pénzük van, kiélik. Az űrjárműre többféle megoldással kísérleteznek. Richard Branson például űrrepülőgéppel szállítaná az utasokat, amiről a le- és felszállás a repülőgépekhez hasonlóan történik, míg Jeff Bezos rakétákkal utaztatna, amelyekből visszatéréskor ejtőernyővel kell kiugrani.

Elon Musk SpaceX-e Kép: Wikimedia

Elon Musk SpaceX-e
Kép: Wikimedia

Negyven évvel az első asztronauta Holdra lépése után akár vakációzhatnánk is ott, de a rakétafellövés költsége meggátolta a NASA-t az űrkorszak kiteljesítésében.

Elon Musk Kép:Wikimedia

Elon Musk
Kép: Wikimedia

Elon Musk

Vagyona: 12,1 Mrd $

Űrcége: SpaceX

Alapítás: 2002

Célja: sokplanétássá tenni az emberi fajt és ezzel biztosítani a fennmaradását. Kolóniát hozna létre a Marson.

Eredmények: szállít a Nemzetközi Űrállomásra, eddig 70 űrutazási megrendelés 10 Mrd dollár értékben. De útban a Nemzetközi Űrállomás felé a Falcon 9 felrobbant.

Tervek: 2018-ban pilóta nélküli gép landolása a Marson, rendszeres utazás emberekkel 2022-2025-től, 121 méter hosszú rakéta, 100 utassal.

Mark Zuckergerg Kép:Wikimedia

Mark Zuckergerg
Kép: Wikimedia

Mark Zuckerberg

Vagyona: 49,1 Mrd $

Cége: Facebook

Célja: műholdakról szórni az internet-hozzáférést, hogy a Föld kábelekkel el nem látott tájain lakók is hozzáférjenek a világhálóhoz. De amikor Musk hordozórakétája felrobbant, Zuckerberg 200 M dolláros műholdja is megsemmisült.

Jeff Bezos Kép:Wikimedia

Jeff Bezos
Kép: Wikimedia

Jeff Bezos

Vagyona: 65,4 Mrd $

Cége: Blue Origin

Alapítás: 2000 (2006-ig titokban tartotta)

Célja: Űroutsourcing. A nehézipart helyezné ki az űrállomásokra a földi szennyezés csökkentése érdekében. Elektronikai eszközökhöz szükséges ásványokat (pl. ritkaföldfémeket) is bányászna az aszteroidákon.

Eredmények: 2016 októberében fellőtték a New Shepard rakétát.

Tervek: 2017-ben emberekkel tesztelik a rakétát, 2018-tól a Földfelszíntől 100 kilométerre pénzért szállítanak utasokat (ezt tekintik az űrutazás kezdetének). De a rakéták még nem jutottak el ilyen magasra.

A Blue Origin Kép:Wikimedia

A Blue Origin
Kép: Wikimedia

Richard Branson Kép:Wikimedia

Richard Branson
Kép: Wikimedia

Richard Branson

Vagyona: 5 Mrd $

Cége: Virgin Galactic

Alapítás: 2004

Célja: Föld körüli űrutazás néhány perces súlytalansági élménnyel 250 ezer dolláros áron. Eddig 700 utas – állítólag Tom Hanks, Ashton Kutcher és Leonardo DiCaprio is – fizetett be (vagyis többen, mint az az 550 asztronauta, akik jártak az űrben). De eredetileg 2009-re ígérték az első járatot, majd többször elhalasztották. Már nem mondanak konkrét időpontot. A SpaceShip Two felrobbant 13 700 méter magasan, egy pilóta meghalt.

Paul G. Allen Kép:Wikimedia

Paul G. Allen
Kép: Wikimedia

Paul G. Allen

Vagyona: 19,2 Mrd $

Cége: Vulcan Aerospace

Alapítás: 2015

Célja: minél többen elérjék a mezoszférát az innováció felpörgetése érdekében.

Eredmények: felépítette a SpaceShipOne-t, ez volt az első magángép, amely eljutott az űrbe 2004-ben. Az ő technológiáját használja Branson is.

Tervek: háromnegyed részben már kész a Stratolaunch, a világ legnagyobb magánrepülőgépe. A meghajtásáról hat Boeing 747-es repülőgépmotor gondoskodik, szárnyai fesztávolsága több mint 117 méter, súlya megrakodva 590 ezer kilogramm. A 28 kerékkel rendelkező monstrum 454 kilogrammos műholdat képes majd szállítani, amelyet 10 670 méter magasan Föld körüli pályára állít. Az elképzelések szerint legkésőbb 2020-tól.

Forrás: The Daily Mail, The Guardian, The Verge, The Washington Post