Wellnessre magyar! Napi 34 milliót kell elkölteni

2016. március 19. szombat - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

Mintegy 2,7 milliárd forintnyi 2014-es, idén lejáró feltöltést kellene felhasználniuk SZÉP kártya birtokosainak. Erre még két és fél hónap áll a rendelkezésükre, ami azt jelenti, hogy naponta mintegy 34 millió forintot kellene költeniük május végéig.

szepkartya_otpA jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében a Széchenyi Pihenőkártyákra utalt juttatások érvényessége a feltöltést követő második év május 31-én lejár. Idén ez a 2014-es juttatásokat fogja érinteni. Azoknak a kártyabirtokosnak, aki még nem használták fel a korábban kapott összegeket, még 11 hét áll a rendelkezésükre, hogy elköltsék a mintegy 2,7 milliárd forintnyi feltöltést a több mint 27 000 elfogadóhelyen. A májusi határidőt követően ezek a juttatások lejárnak és a kártyabirtokos számára elvesznek. Érdemes tehát időben lépni.

Kuhárszki András, az OTP Bank Bankszámla Főosztályának igazgatója arra bíztatja a kártyabirtokosokat, hogy regisztrálják kártyájukat a kibocsátó honlapján, ahol egyszerűen ellenőrizhetik tranzakcióikat, illetve nyomon követetik a lejáró egyenlegük alakulását.

„A 2014-es juttatások 95 százalékát már felhasználták a kártyabirtokosok. Azonban még mindig sokan vannak, akik nagyobb, akár százezer forint feletti összeget hagytak a három alszámlájuk valamelyikén. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan az utolsó pillanatig halogatják ezeknek a juttatásoknak a felhasználását. Ez nem szerencsés, mert ilyenkor szokott beragadni a felhalmozott összeg, ami a kártyabirtokos számára május 31-e után elvész. Mindenkit arra buzdítunk, hogy regisztrálják kártyájukat a honlapunkon, ellenőrizzék, van e még két évvel ezelőtti feltöltésük, és ha igen, akkor használják fel még a határidő előtt.”

Az OTP Bank arra számít, hogy a közelgő húsvéti hosszúhétvége alatt csökkenni fog a lejáró egyenlegek összege, hiszen a költési adatok is folyamatosan igazolják, hogy a SZÉP kártya a családi pihenések egyik nélkülözhetetlen eszközévé vált. A tavalyi, többnapos ünnepek alatt összesen 4 milliárd forintot is meghaladó összeget használtak fel a kártyabirtokosok. A legnagyobb kibocsátó idén is szeretné felhívni a családok figyelmét, hogy ne hagyják otthon a SZÉP kártyájukat, akár wellness pihenésre, akár állatkerti kirándulásra vagy éppen közös cukrászdázásra indulnak.

Csökkenti a versenyképességet a cafeteria beszántása
Tetszetősnek hangzik ugyan a bérnövekedés a cafeteria helyett, de valójában populizmus, és teljesítménycsökkentő hatása lehet – mondja dr. Trautmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem mikroökonómiai tanszékének tanszékvezető tanára, az Objektív Kutatóintézet kutatási igazgatója.