Vonzó egyszerűség az egyszerűsített foglalkoztatásban

2011. szeptember 04. vasárnap - 10:06 / PP
  •    

A foglalkoztatottság növelésének egyik eszköze lehet Magyarországon a nem tipikus foglalkoztatási formák - mint a részmunkaidős alkalmazás, a távmunka - elterjedése, miután nemzetközi összehasonlításban ezek aránya nálunk rendkívül alacsony. Ugyancsak pozitív hatású, ha az idénymunkákon foglalkoztatottak munkába állítása könnyebbé válik. Ez utóbbit igazolja, hogy egy év alatt megduplázódott az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevők száma.

Tavaly augusztus 1-jén léptek hatályba az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációját lényegesen megkönnyítő szabályváltozások: a foglalkoztatók munkaidőkeret alkalmazásával optimalizálhatják a létszámot, s a munkavállalókat az ügyfélkapun vagy telefonon is bejelenthetik. Kevesebb lett a papírmunka: nem kell jelenléti ívet vezetni, és írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Egységessé vált a munkáltatók közterhe, idénymunka esetében 500, alkalmi foglalkoztatásnál pedig 1000 forint személyenként és naponta.

Egyelőre javuló adatokat mutat a statisztika
Egyelőre javuló adatokat mutat a statisztika

Úgy tűnik, a döntésnek pozitív a hozadéka: egy év alatt megduplázódott az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevők száma, áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkát, valamint az alkalmi munkát felölelő egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végzők 2010. júliusi 254 ezer fős létszáma ez év júliusában már megközelítette a 512 ezret, és az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevő foglalkoztatók száma is nőtt, 26 ezerről több mint 37 ezerre egy év alatt.

Az NGM közleménye szerint a gazdasági tárca folyamatosan nyomon követte a jogszabály gyakorlati alkalmazását, hogy szükség szerint finomítson a szabályozáson. Ennek köszönhetően idén nyáron újabb változások léptek életbe: tovább egyszerűsödött az adminisztráció – a munkaszerződésbe kevesebb adatot kell írásba foglalni a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők -, továbbá a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződés kiváltja a munkaidő-nyilvántartást és a bérelszámolást. Mindezekektől a tárca az egyszerűsített foglalkoztatás további bővülését várja.