Vigyázó szemüket a kormányra vetik a kkv-k

2014. július 14. hétfő - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Négy éve nem volt ilyen optimista a kkv-szektor. A gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások javultak leginkább, miközben a vállalkozás pénzügyeit és a versenyhelyzetét illetően visszafogottabbak lettek a cégek.

A hazai mikro,- kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetének alakulását jelző K&H kkv bizalmi index értéke – hasonlóan a lakossági fogyasztói indexhez – csak kis mértékben, 1 ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, így az index jelenleg -10 ponton áll. Ez az érték ugyanakkor az elmúlt közel négy év legjobb eredménye, hiszen utoljára 2010-ben közelítette meg ennyire az index a pozitív tartományt. „Az index kedvező változása azt mutatja, hogy a kkv-k bíznak a kormányzati intézkedésekben, hiszen a gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások számottevően javultak. Saját helyzetük további javulására azonban nem számítanak. A vállalkozás pénzügyeire és versenyhelyzetére vonatkozó eddigi javuló várakozások után most úgy néz ki, megállt az előző negyedévekre jellemző optimista trend, és szolidabb eredményeket várnak a cégek, inkább a kivárás jellemző” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

A gazdaságpolitika változására vonatkozó várakozások nagymértékű, 7 pontos javulása feltehetően a választásokat megelőző optimista hangulat folytatásának tudható be.  Jelenleg a vállalkozások 28 százaléka véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája kifejezetten vállalkozásbarát lesz. Emellett a vállalati hitelkamatok alakulásával kapcsolatban is bizakodóak a kkv-k, hiszen az eddig rendre mindig növekvő hitelkamat-várakozásokhoz képest most stabil kamatszintet feltételeznek a következő egy év során. Az uniós pályázati források megítélésének javulása annak köszönhető, hogy növekedett az elmúlt egy évben benyújtott pályázatok száma, és a cégek fele (51%) véli reálisnak, hogy támogatáshoz jut.

Fellendülésre számíthatunk
A teljes közép-kelet-európai régióban fellendülésre számítanak a vállalatok az idei évben. A német külkereskedelmi kamarák felmérése szerint a régió minden országában javult az üzleti hangulat, a német cégeket még mindig az olcsó, képzett munkaerő vonzza.

A kedvező folyamatokat beárnyékolja a saját pénzügyeikbe vetett csökkenő bizalom. A megkérdezett cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően visszafogottabban ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyi eredményeit. Az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,3 százalékos árbevétel bővülést és 3,8 százalékos profit növekedést valószínűsítenek. Azonban a csökkenés ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. A versenyhelyzetet tekintve a vállalkozások több mint fele (58%) azonos versenyhelyzetet feltételez a következő egy évben a konkurens vállalkozásokkal szemben, míg 27 százalékuk szerint javulni, közel minden nyolcadik (12%) cég szerint pedig romlani fog versenypozíciójuk.

Árbevétel alapján jelentős különbség mutatkozik a kkv-k jövőbeli várakozásait illetően. Helyzetüket tekintve – 6 pontos csökkenés ellenére – továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak (5 pont). Ezzel szemben a kisvállalkozások az előző negyedévhez képest jóval derűsebben látják a jövőt, mivel 8 pontos növekedést követően várakozásaik megközelítik a pozitív tartományt (-1 pont). Szokásos módon a mikrovállalkozások látják a legborúsabban a következő egy évet (-19), jövőbe vetett bizalmuk több negyedéve nem mozdul el számottevően erről a szintről.

Szeretik a vállalkozók az EU-t, és nem csak a pénzért
Ismét nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor