Venezuela csak az első, Kuba a következő dominó?

2019. április 16. kedd - 15:12 / kfarkas
  •    

A venezuelai gazdasági válság más karibi országokat is elérhet, amelyek a szoros gazdasági kapcsolatok miatt kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az első ezek között mindjárt Kuba, ami most már kezd kifogyni a devizából.

Nehéz helyzetbe kerülhet Castro Kubája, miután Chavez Venezuelája a legjobb irányban halad a széthullás felé. A karibi ország ugyanis eddig a Venezuelában dolgozó orvosokért cserében (akik közül néhányan még Magyarországon tanultak) eddig olajat kapott (főleg nyersolajat), amit a világpiacon értékesíthetett, és így devizához jutva finanszírozhatta azokat a termékeket, amiket nem tudott megtermelni.

Kifogy a lendület - Kép: Pixabay

Kifogy a lendület – Kép: Pixabay

Hogyan juthatott ideáig Venezuela?
Amerikai katonai beavatkozás a küszöbön, a lakosság háromnegyede éhezik –a világ egyik leggazdagabb országa lehetne Venezuela és mégis koldusbotra juttatta az unortodox gazdaságpolitika és a korrupció.

Most azonban, amikor Nicolas Maduro olajkirálysága már önmagát sem képes fenntartani, a venezuelai szállítmányok az eddigi volumen felére csökkentek, így ez az olajmennyiség – miután Kuba szükségleteit is alig fedezi – már kevés a világpiaci értékesítéshez. Így Havanna az élelmiszerek, gyógyszerek, pótalkatrészek és mindennapi cikkek – mint például telefonok – megvásárlásához szükséges, létfontosságú devizaforrástól esett el.

Jelenleg a kormány szerint erre az évre még rendelkezésre áll az alapvető cikkekre ötmilliárd dollárnyi deviza, de ebből a „luxuscikkekre” már nem marad. Mint azt Alejandro Gil gazdasági miniszter a napokban bejelentette: a megoldás az lehet, ha a szigetország minél több termékből válik önellátóvá. Más kérdés, hogy ez sikerülni fog-e. Kuba ugyanis nemcsak a csúcstechnológiában maradt el a világ többi részétől, de az elavult gazdasági modell, az alacsony termelékenység és az amerikai gazdasági szorítás miatt már olyan alapvető dolgokból is behozatalra szorul, mint a cukor vagy a kávé, azok a termékek, amelyekről még egy-két évtizede is olyan híres volt a kubai mezőgazdaság.

Unortodox gazdaságpolitika: miért kereskedett rizzsel a BMW?
Magasról lehet nagyot esni – ez a mondás különösen igaznak tűnik Argentína esetében, amely alig száz évvel ezelőtt még a világ leggazdagabb országainak egyike volt, mára viszont egy venezuelai típusú válság irányába tart. Mi romlott el ennyire?