Végre egy jó hír a mezőgazdaságból

2012. szeptember 12. szerda - 18:49 / piacprofit.hu
  •    

A szántóföldi növények 2012. évi hozamait az előző évi hasznos téli csapadék hiánya, valamint az ezévi vegetációs periódus rendkívül száraz időjárása együttesen alakította negatív irányba. Ez a csapadékhiány azonban kevésbé érintette napraforgó-termelés gazdaságosságát, amely elsősorban növényfaji sajátosságokkal, valamint az alkalmazott termesztéstechnológia és biológiai alapok használatával magyarázható a Syngenta szakemberei szerint.

A megszokottnál sokkal hamarabb beköszöntő meleg tavaszi napok kifejezetten hívogatóak voltak a napraforgó termelők számára, s ebben az évben rekord nagyságú területen, 617 ezer hektáron termesztettek napraforgót. A korai vetések azonban sok esetben – elsősorban az ország keleti régióiban – porba kerültek.

 

Aszályhelyzet
Országszerte jelentős károkat okoz a csapadékhiány, a kukoricánál a legjelentősebb a terméskiesés. A várhatóan jelentősen dráguló takarmányárak pedig az állattartók egy részének csődjét és emelkedő húsárakat okoznak. Szakértők szerint országosan a kár elérheti a 400 milliárd forintot, a rendkívüli időjárás miatt országos aszályhelyzetet hirdetett a kormány.

A 2012-es évre általánosan elmondható, hogy a mérsékelt mennyiségű tavaszi csapadéknak köszönhetően a napraforgó gyökérképződése elegendően intenzív volt ahhoz, hogy elérje a mélyebb talajrétegekben raktározódott vizet, így szinte egyedüli fajként túlélte az idén is folytatódó rendkívüli aszályt. Az átlagosnál melegebb és rendkívül napsütéses időjárás hőmérsékleti oldalról kifejezetten kedvezett a napraforgónak, ugyanakkor a legnagyobb vízfogyasztásának időperiódusában (tányérképződés kezdetétől a virágzás végéig) uralkodó aszály limitálta a termőképességet.

Minden idők leszárazabb éve
„A 2012-es év ezidáig, minden idők legszárazabb esztendője. A kedvezőtlen csapadékviszonyok az extenzív termesztést tűrő fajokat, így a napraforgót, ezen belül pedig a stabil, jó alkalmazkodóképességgel rendelkező hibrideket különleges pozícióba emeli. Nem kell különösebb érvelés annak alátámasztásához, hogy a szántóföldi növényfajokon belül (repce, kalászosok, napraforgó, kukorica) a napraforgó termésátlaga a legmegbízhatóbban kiegyenlített, s a legkevesebb kárt szenvedte el 2012-ben. Az országos szinten várt 2 tonna/ha körüli termésátlag rentábilisan tartotta a napraforgótermesztés eredményességét még ebben az évben is." – tette még hozzá Bíró János, a Syngenta szakértője.

A rendkívüli szárazságnak köszönhetően 2012-ben a napraforgó állományok jellemzően egészségesek voltak, általánosan nem tudott kialakulni semmilyen erős betegség. csupán lokálisan és spceiálisan volt megfigyelhető kisebb-nagyobb fertőzés.

Összességében a termés vonatkozásában 1,93 t/ha-os becsült termésátlag nem rekord, de nincsennek olyan hatalmas veszteségek, mint más kultúrák esetében. Megyénként nincsenek olyan nagy szórások a fajlagos hozamokban, mint az elmúlt években, s kifejezetten meglepetés a borsodi és a Győr-Moson régióban elért magasabb termésátlag (2,5-2,7 t/ha).