Véget vet a zenei jogok körüli huzavonának Brüsszel

2014. február 04. kedd - 17:23 / piacesprofit.hu
  •    

Az online zeneszolgáltatók, például a Spotify vagy az iTunes ezentúl egyszerűbben megkaphatják az engedélyt arra, hogy több országban letölthetők legyenek zenéik: ezt eredményezi a Brüsszelben elfogadott jogszabálytervezet.

Egyszerűbb lesz értékesíteni – kép: SXC

„Az irányelv egyrészt hatékonyan védi az európai szerzők érdekeit, másrészt viszont a felhasználók is hozzáférhetnek a szerzői jogok által védett tartalmakhoz egész Európában” – fogalmazott a témáért felelős Marielle Gallo francia néppárti képviselő. „Az irányelv egyértelműen megmutatja, hogy könnyen összhangba lehet hozni a szerzői jogok védelmét az internetes felülettel. A szerzői jogok a digitális gazdaság alapvető részét képezik.”

Az új szabályok szerint az európai online zeneszolgáltatók az engedélyeket a szerzők jogait több országra kiterjedően képviselő szervezetektől: a közös jogkezelőktől szerezhetik be. Ennek köszönhetően az egész EU területén jogszerűen működhetnek az olyan szolgáltatások, mint például a Spotify vagy az iTunes.

A zenei jogok körül hazai huzavonáról itt olvashat!

Ha a közös jogkezelő csak egy országra vonatkozóan ad ki engedélyt, akkor a szabályok szerint felkérhet egy másik közös jogkezelőt repertoárjának a további országokban történő engedélyeztetésére. Bizonyos esetekben az utóbbi erre kötelezhető is lesz, minden esetben a saját repertoárra vonatkozóval megegyező feltételek mellett.

A szerzői jogok közös jogkezelőjének garantálnia kell, hogy az általa képviselt művészek időben megkapják a megfelelő jogdíjaikat. A jogdíjakat általános szabályként a lehető leghamarabb ki kell fizetni, de semmiképp nem később, mint a jogdíj begyűjtésének pénzügyi évétől számított kilenc hónap. A jogok birtokosainak is lesz beleszólása a jogkezelést érintő döntésekbe, és ők választhatják ki a számukra megfelelő közös jogkezelő szervezetet.

Itt olvashat arról, hogy mikor nem kell a másolt hangfelvétel után jogdíjat fizetni.

A 640 szavazattal, 18 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett elfogadott irányelv még a Tanács hivatalos jóváhagyására vár. Azt követően a tagállamoknak két év alatt kell átültetniük a jogszabályt a nemzeti jogrendbe.

Mekkora gazdasági súlya van a szellemi tulajdonnak?
Először készült tanulmány annak számszerűsítésére az Európai Unióban, hogy a szellemitulajdon-intenzív ágazatok milyen mértékben járulnak hozzá az uniós gazdasághoz a GDP, a foglalkoztatás, a bérek és a kereskedelem tekintetében. Magyarországon az uniós átlag feletti ezen ágazatok gazdasági súlya.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek